Mötesplatsen stängs av Lulebo

Gamla äldreboendet Radiomasten på Mjölkudden skulle bli ett nytt trygghetsboende trodde områdets pensionärer. Men nu kastar Lulebo ut dem från deras gemensamma lokaler.Och 1 000 av Luleås seniorer undrar vad det kommunala bolaget sysslar med.

För ett och ett halvt år sedan tog SPF Mjölkudden över den gamla restaurangen på Radiomasten. Men nu åker de ut.

För ett och ett halvt år sedan tog SPF Mjölkudden över den gamla restaurangen på Radiomasten. Men nu åker de ut.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-04-09 08:44

I över tio år sökte pensionärsorganisationen SPF Mjölkudden lokaler att samlas i. För ett och ett halvt år sedan erbjöds de den nedlagda restaurangen i Radiomastens vård- och omsorgsboende. I gengäld erbjöd organisationen daglig verksamhet till områdets äldre med kurser och kafé. De har också servat de äldre i boendet med mat så de sluppit äta ensamma.

Nu kastas de ut när boendet läggs ner och det kommunala bostadsbolaget Lulebo tar över. Kontraktet är uppsagt och i slutet av maj ska pensionärerna vara ute.

Inga-Britt Carlberg, anhörig- och äldreombud i SPF, är mycket förvånad.

– Det här är ju inte bara för SPF:are utan för alla pensionärsgrupper. Det är så många som sitter ensamma. Det här gör väldigt ont, säger hon.

– Vi är beredda att utöka vår verksamhet eftersom vi ser att så många är bundna vid sina anhöriga och inte kommer ut. Fyren har verksamhet, men folk från Mjölkudden far inte dit. De vill vara i området.

Hon får många frågor om framtiden från oroliga pensionärer. De har hoppats på att Radiomasten ska bli ett trygghetsboende så att verksamheten kan fortsätta, men nu har de hört att det lutar åt studentlägenheter.

– Men vi har inte fått något besked, det är bara rykten. Det enda som de sagt är att det ska bli små lägenheter, säger Inga-Britt Carlberg.

– Ett trygghetsboende bygger ju på att ha gemensamhetslokaler och det finns ju här, säger Sven Nyberg, som är kursledare på SPF.

Mjölkudden är idag det pensionärstätaste området i Luleå organisationerna SPF och PRO har tillsammans 1 000 medlemmar i området. I ett brev till Lulebos tillförordnade vd Gunnar Eikeland har SPF Mjölkudden vädjat om att få vara kvar.

– Vi har blivit erbjudna lokaler i Ängsgården. Det är mycket mindre. Vi får inte plats och har vi gemensamma träffar kan vi inte säga att du får inte komma in, säger Inga-Britt Carlberg.

Lulebo har planerat ett helt nytt trygghetsboende i Mjölkuddens centrum, ett projekt som just nu är försenat efter att detaljplanen överklagats.

– Det är 400 som står i kö till trygghetsboende i Luleå. Varför inte göra det här till ett? Mjölkuddsborna skulle fylla de här två husen, säger Inga-Britt Carlberg.

92-årige Sven Stigsäter kommer ner från vård- och omsorgsboendet för att be Inga-Britt Carlberg om hjälp. Under onsdagen flyttar han, som en av de sista, ut från Radiomasten till ett annat boende. Han har ont i benet men vill inte bli sängliggande. Då är det slut som han säger.

– Jag kan inte förstå vad ni har gjort för ont. De släcker och tar bort det här. Jag förstår inte, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om