Vi möter Annica Selberg i hennes enrumslägenhet på Hertsön och slås av den så avskalade och samtidigt väldigt trivsamma miljön. Hon berättar att hon har anpassat sitt boende för att det ska underlätta hennes liv med adhd - en diagnos som hon fick vid 50 års ålder.
- Jag har svårt för organisation och planering, ju färre saker jag har omkring mig desto bättre. Säckvis med böcker har jag gett bort, porslin har åkt in i förrådet och annat har jag gett bort eller sålt. Alla saker ger impulser och stressar min hjärna. Vita väggar och lugna färger är bra för mig, säger hon.
I det enda rummet har hon sin arbetsplats med dator, matplats och sovplats. Där finns också en inbjudande divan.
- Jag arbetar i lugn och ro här hemma eftersom jag inte skulle klara av den vanliga arbetsmiljön på kommunikationsbyrån. Jag tappar koncentrationen i ett kontorslandskap. Här kan jag vara fullt fokuserad och väldigt effektiv vid datorn. När jag ska läsa in mig på saker kan jag sätta mig skönt i divanen och om jag blir trött så kan jag lägga mig i sängen och sova middag.
Snappar upp trender
Annica Selberg har en beteendevetarexamen från Luleå tekniska universitet. Hon berättar om hur hon nu använder den analysförmåga som utbildningen gav henne tillsammans med sin förmåga att "tänka utanför boxen".
- Tre månader innan jag skulle bli utförsäkrad fick jag komma till en rehabkonsult som såg mitt kompetenta jag. Han valde att se mina förmågor och särskilda färdigheter. Tidigare negativa adhd-symptom vändes till positiva. Miljökänslighet och dålig impulskontroll formulerades om till impulskänslighet. Jag snappar lätt upp trender och tendenser i omvärlden, säger hon.
Hon arbetar bland annat med omvärlds- och trendanalys och att analysera arbetsområden som de som arbetar på Plan sju kommunikation har.
- Jag kommer med ny input, kreativa lösningar och nya idéer. Jag ser nya samband, samverkansområden och utvecklingspotential.
- Från ett till synes cementerat utanförskap ser jag nu en väg in till arbete utifrån min kompetens och mina färdigheter, inte till "sysselsättning".
Öppnar för fler
Annica Selberg får hjälp med saker som hon på grund av sin funktionsnedsättning har svårt att klara själv. Det gäller framförallt att kunna tillgodogöra sig datorns och telefonens olika funktioner och att strukturera arbetet.
Innan Annica Selberg via försäkringskassa och arbetsförmedling fick träffa rehabkonsulten hade hon varit sjukskriven och arbetslös i tio år. Fram till dess hade handläggare och vårdpersonal fokuserat på diagnoser, negativa händelser, tillkortakommanden och de negativa konsekvenser som hennes adhd innebar.
- Frågan var från början om jag möjligtvis skulle klara ett städjobb på den öppna marknaden och nu har jag en plats i en kommunikationsbyrå! Det är fantastiskt att Plan sju kommunikation vågade ge mig en chans. Det öppnar upp för fler med liknande problem att få utföra kvalificerade arbetsuppgifter, säger hon.
Bästa tiden i livet
Hon upplever den bästa tiden i sitt liv. För tio år sedan upplevde hon sin värsta tid.
- Jag arbetade som projektledare och levde under mycket hård press i några år. Det slutade med att jag blev utbränd. Samtidigt gick jag igenom en skilsmässa. Sedan blev jag arbetslös och fick på det två diskbråck under kort tid som invalidiserade mig i flera år. Jag började må psykiskt dåligt, medicinerades kraftigt och kom allt längre bort från arbetsmarknaden och ett värdigt liv.
Hon har upplevt mycket fördomar om psykiskt funktionsnedsatta och hon konstaterar att det är en grupp som är osynliggjord i samhället.
- Personer med fysiska handikapp får sina hem handikappanpassade, tilldelas hjälpmedel av olika slag och får ekonomiska bidrag. Vi som har psykiska funktionsnedsättningar får oftast ingetdera, säger hon.
Vill ge andra hopp
Att synliggöra psykiskt funktionsnedsatta och deras behov av anpassning och hjälpmedel är något som Annica Selberg brinner för.
- En ökad tillgänglighet genom till exempel tydligare kommunikation gynnar hela samhället, inte minst alla gamla människor.
Hon påpekar speciellt vikten av att psykiskt funktionsnedsatta får stöd och hjälpmedel utifrån diagnos.
- Som det är nu klumpas alla ihop i samma grupp. Det är lika tokigt som att man skulle klumpa ihop alla fysiskt funktionsnedsatta. Med rätt stöd och hjälpmedel, och genom fokusering på vars och ens styrkor, får psykiskt funktionsnedsatta möjlighet att leva självständiga liv med arbete på den öppna arbetsmarknaden. Det skulle dessutom innebära en stor samhällsekonomisk vinst.
Själv känner Annica Selberg det som att hennes liv äntligen har börjat - vid 55 års ålder.
- Genom att berätta min historia vill jag ge andra hopp, säger hon.
Älskar musik
På frågan om vad hon har för fritidsintressen svarar Annica Selberg utan att blinka: Musik. Hon är intresserad av allt från klassisk musik till blues, elektronisk musik och techno.
- Sedan lever jag med jobbet hela tiden, analysen pågår ständigt. Mitt huvud är i ständigt "brainstorming"-läge.
Hon gillar också att cykla, promenera och odla. Hon har en liten trädgård utanför altandörren .
- Att få odla är det bästa med att bo på Hertsön. Jag odlar bland annat bönor och broccoli och bara njuter av att ta en kopp kaffe ute. Jag älskar att leva i nuet, säger Annica Selberg.