Motbokens död såg Bolagets födelse

Det är 60 år sedan motbokssystemet avskaffades och det moderna Systembolaget bildades. Först att inviga det nya Systemet var en norrbottning som beställde 125 liter brännvin och en halv liter likör.

HAMSTRING. Kön till Systembolagets butik på Smedjegatan inför en eventuell kommande personalstrejk.

HAMSTRING. Kön till Systembolagets butik på Smedjegatan inför en eventuell kommande personalstrejk.

Foto: Luleå kommuns stadsarkiv

LULEÅ2015-10-23 18:34

Det har hänt väldigt mycket under Systembolagets 60 år.

Bakgrunden till Systembolaget kan härledas till missnöjet med det så kallade motbokssystemet vars syfte var att begränsa superiet genom nykterhetsvård och individuell försäljkningskontroll via motboken där alla köp registrerades.

Motboken infördes 1919 och avskaffades 1955, alltså för 60 år sedan.

Ransonen varierade bland annat beroende på personens kön och ställning i samhället. I praktiken kan man säga att samhällsklass var avgörande. Tjänstemän fick större tilldelning och arbetare mindre. Gifta kvinnor fick nöja sig med makens ranson och personer med "oordnade förhållanden" fick inte handla alls.

Ja möjligen svartsprit eller på restaurang eller ölhall.

Det var heller inte helt enkelt att handla under motbokstiden. Först skulle köparen stå i kö för att lämna en rekvisitionsblankett, få köpet noterat i motboken och signaturen kontrollerad av en kontrollant. Därefter köa till station två där uppgifterna kontrollerades ytterligare en gång, där kunden betalade och blanketten registrerades.

I den tredje kön efter en kötid på kanske 20 - 30 minuter lämnades spriten ut.

Den 1 oktober 1955 avskaffades alltså motboken och ersattes av Systembolaget som blev riksomfattande, tidigare hade Systembolagen bara funnits i regional form.

I samband med att motboken försvann så fick Systembolaget möjlighet att sälja starköl. Starkölsförbudet som hade införts 1917 försvann. Under dessa år hade starköl endast kunnat skrivas ut mot recept på apoteken och den säsongsmässiga variationen för dessa recept antydde att en hel del trots mot förbudet genom ett rätt vidsynt och liberal receptförskrivning förekom...

1964 införs ett nytt kontrollsystem, den röda lampan. Kassaapparatens röda lampa tändes slumpmässigt och det genomfördes kontroll mot listor över vilka de som inte får handla finns med.

Det fanns också en manuell och hemlig knapp som personalen kunde använda och på Systembolagets hemsida anges att lampan lyste oftare för vissa än andra...

1977 slopades den röda lampan.

1982 infördes lördagsstängda butiker. Skälet är att få ner alkoholkonsumtionen och minska våldet som inträffar på helgerna. Inte förrän 2001 blir det lördagsöppet igen.

Men 1991 öppnar Systembolaget en försöksbutik med självbetjäning i Filipstad inför ett stort pressuppbåd.

2003 briserade den så kallade Mutskandalen hos Systembolaget. Efter två års polisutredning åtalas totalt 92 personer för mutbrott. Ett stort antal av dem är eller har varit anställda på Systembolaget. I en mängd olika rättegångar fälls både anställda och vinimportörer.

Det står tidigt klart att de medarbetare som har tagit emot mutor inte kan fortsätta sitt arbete. De har inte bara begått en kriminell handling. De har också svikit sina arbetskamrater och Systembolagets uppdrag. Hela 78 medarbetare får sparken från Systembolaget.

I Luleå har Systembolagets butiker legat på litet olika platser, som i andra städer och orter i Norrbotten.

Den butik jag minns först är den som låg på Kungsgatan, 26 vill jag minnas där 30-årsjubilerande Takt & Ton finns i dag.

Begreppet "Köpa ut" kommer sannolikt från motbokstiden när de som inte fick handla bad någon godhjärtad om en tjänst.

Senare flyttade butiken i stan till Köpmangatan vid Köpmantorget, därefter i källarvåningen i före detta Epa-huset för att nu hittas på Storgatan vid Loet.

Systembolaget har funnits i två versioner som jag kan minnas på Örnäset, först i en plåtlåda nära kyrkan och sedan i ett nybyggt hus som fick ge plats för Coops nya köplada. Bolaget på Örnäset finns således nu på Storheden...

Fakta Brattsystemet

Brattsystemet, eller motbokssystemet, infördes på försök redan 1914 i Stockholm, Göteborg och Jönköping och beslutades 1917 bli rikstäckande. 1919 var motboken införd i hela landet.

Syftet var att begränsa superiet genom nykterhetsvård och individuell försäljningskontroll via den så kallade motboken där alla spritköp registrerades.

Starköl var förbjudet och vinkonsumtionen så liten att den inte ansågs behöva regleras.

Tilldelningen varierade kraftigt, bland annat beroende på personens kön och ställning i samhället. Gifta kvinnor fick som regel ingen tilldelning alls. Ogifta kvinnor kunde få viss ranson men först efter att ha fått sina levnadsförhållanden mer ingående granskade än männens.

Ransonerna var med moderna mått generösa. Som mest, sommaren 1914, var den maximala tilldelningen 16 liter starksprit per kvartal. Sista året hade den maximala ransonen krympt till 3 liter i månaden.

Källa: NE.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!