Möt ”Mamma Sol” i Afrika

Bristen på rent vatten är ett stort globalt problem. Petra Wadströms uppfinning Solvatten som renar vatten med enbart solljus bidrar till att lösa det. Hälsovinsterna är stora och kvinnor besparas hårt arbete med att bära ved och ordna vatten.

SUCCÉ. Petra Wadström gläds stort över att hennes uppfinning Solvatten har gjort sådan succé bland Afrikas kvinnor. ”Den har gett kvinnorna en ny värdighet”, säger hon.

SUCCÉ. Petra Wadström gläds stort över att hennes uppfinning Solvatten har gjort sådan succé bland Afrikas kvinnor. ”Den har gett kvinnorna en ny värdighet”, säger hon.

Foto: Lars-Göran Norlin

LULEÅ2015-10-12 06:00

Petra Wadström, Stockholm, är konstnär men hon har också utbildat sig till forskningsassistent inom biokemi.

Idén till Solvatten föddes ur att hon var så starkt berörd av att se hur brist på rent vatten skapar problem i fattiga länder. Hon såg en outnyttjad resurs i den flödande solen.

– Jag är som person inriktad på att hitta lösningar på problem och ville hitta ett redskap som kvinnorna, som oftast har hand om vattenförsörjningen, kunde använda själva.

Hon lyckades. Uppfinningen Solvatten är utformad som en plastdunk som viks upp som en bok mot solen. Smutsigt vatten hälls i genom ett filter på ena sidan och det renade vattnet töms ut på andra sidan. På insidan av den uppslagna dunken finns särskilda plastytor som släpper igenom solens UV-strålning och värmen gör att höljet på de skadliga mikroorganismerna luckras upp. UV-ljuset släpps då in i organismerna och strålningen påverkar deras DNA-kod så att de oskadliggörs.

Vi möter Petra Wadström i Vetenskapens hus i Luleå. Hon är inbjuden att föreläsa om Solvatten av Luleå Soroptimistklubb och Luleå-Gammelstads Soroptimistklubb.

– Soroptimister i Sverige har samlat in 900 000 kronor och köpt 795 Solvatten-dunkar till länder i Afrika, säger Sara Nilsson i Luleå Soroptimistklubb.

Petra Wadström visar bilder på glada afrikanska kvinnor som använder vattenrenaren. De förklarar att deras liv förändrats på ett närmast revolutionerande sätt. Lägre arbetsbelastning och förbättrad hälsa från och med födseln betyder allt.

– Hälsovinsterna är stora med vattnet som människor inte bara kan dricka utan också tvätta sig i eftersom det värms. Vuxna kan duscha. Barn kan tvättas i det. Till det kommer värdet i att kunna hålla rent omkring sig. Främst undviks diarrésjukdomar som förorsakas av smutsigt vatten och dålig hygien. Också ögonsjukdomar minskar.

Petra Wadström ger exempel på människor för vilka rent och vamt vatten kan betyda skillnaden mellan liv och död: I Mali dör många mödrar i samband med förlossningar – på grund av förorenat vatten. I Turkana i Kenya finns ett flyktingläger där 160 000 människor bor. 22 procent av barnen dör före fem års ålder. Medellivslängden är 42 år.

Genom användningen av solenergi sparas också knappa resurser som ved till upphettning av vatten. Att träd får stå kvar innebär i sin tur minskad jorderosion.

Petra Wadström berättar om kolförsäljare som nu säljer Solvatten istället.

– I Tanzania använder 90 procent av befolkningen ved eller kol. Nu kan kolförsäljarna sälja vattenrenare också. Det innebär att det inte uppstår någon konkurrens, säger hon och påpekar att en bytta kol om dagen har tagit nästan hälften av människors inkomster.

– Eftersom vattnet i vattenrenaren kan bli upp till 75 grader varmt förkortas också koktiden och därmed sparas pengar.

En vattenrenare kostar knappt tusen svenska kronor totalt att tillverka och leverera. Bidrag som det från som Soroptimisterna är viktiga. Biståndsorganisationer, företag och lokala hälsomyndigheter är till stor hjälp. Svenska kyrkan är en samarbetspartner.

Vattenrenaren delas inte ut gratis till brukarna utan kostar en mindre summa som dock snabbt tjänas in tack vare minskade vedkostnader och inte minst minskade kostnader för sjukvård och sjukresor.

Petra Wadström vann 2013 Polhemspriset, Sveriges finaste teknikpris, för sin geniala uppfinning.

Under president Barack Obamas besök i Stockholm fick Petra Wadström presentera Solvatten för honom.

– Han sa ”Great work!” och gav mig en klapp på ryggen. Det värmde hjärtat och ryktet om mötet spreds snabbt i de länder där Solvatten används. I Kenya där Obama har släkt blev de extra glada och stolta, säger Petra Wadström.

Den mest värdefulla uppskattningen har ändå varit den från kvinnorna i Afrika.

– När de pratar om ”Mamma Sol” så är det mig de menar! säger Petra Wadström.

Hon tackar varmt Soroptimistkvinnorna i publiken i Vetenskapens hus. Hon säger:

– Ni bygger kvinnan starkare!

De åsyftade kvinnorna applåderar rörda Petra Wadström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om