Moskén försenas – ryms inte på tomten

Moskén i Luleå är försenad. Anledningen är att den inte ryms på tomten där den ska byggas. Mer mark krävs. Men då räcker inte pengarna.

FÖRSENAS. Här är en skiss på hur det islamiska centret ska kunna se ut på Hertsön. Men nu har problem uppstått. Bygganden ryms inte på den yta som Norrbottens islamiska center vill bygga.

FÖRSENAS. Här är en skiss på hur det islamiska centret ska kunna se ut på Hertsön. Men nu har problem uppstått. Bygganden ryms inte på den yta som Norrbottens islamiska center vill bygga.

Foto: H o J arkitekter

LULEÅ2014-11-19 06:00

Detaljplanen för den nya moskén på Hertsön klubbades igenom i början av året. Men ännu har inget hänt. Förseningen beror på oenigheter runt markförsäljningen. Ytan som Norrbottens islamska center bestämt sig för att köpa är på 5 000 kvadratmeter, men ytan som ritningarna kräver är dubbelt så stor, nästan 10 000 kvadratmeter.

Enligt Ayse Duyar, talesperson för Norrbottens islamiska center, måste hon gå tillbaka till ledningsgruppen för ett beslut hur de ska göra. De pengar som föreningens samlat in till markköpet räcker inte till i dagsläget.

– Pengarna räcker inte. Antingen måste vi ha mer pengar eller så måste arkitekten och kommunen sätta sig och göra om ritningen, säger hon.

Den ursprungliga summan för att köpa marken ligger på mellan 400 000 och 500 000 kronor. Men nu krävs alltså mer. Norrbottens islamiska center har haft möte med stadsbyggnadskontoret om problemet. Planarkitekten Johan Eriksson som tagit fram detaljplanen skjuter på frågan till mark- och exploateringschefen Ewa Andersson-Hjälte.

– Man har gjort en detaljplan som har redovisat en större tomt än vad de hade räknat med, säger hon.

– Det har man väl gjort i planarbetet när man bedömde en lämplig lokalisering och en lämplig tomtutformning.

Enligt Ewa Andersson-Hjälte ligger möjligheterna nu i att anpassa byggnaden till hur detaljplanen har utformats.

– Bollen ligger hos dom nu. De hade nog trott att det här markköpet skulle vara ett betydligt mindre område, men som planen är utformad med husets placering och storlek så har man gjort det här som en lämplighetsbedömning.

Det som bland annat ställer till det är att moskén av religiösa skäl ska riktas åt ett håll. Detta gör att mer mark krävs.

– Huset ska ju placeras i visst väderstreck, säger Ewa Andersson-Hjälte.

Norrbottens islamiska center ska träffas i helgen för att fatta beslut hur de ska gå vidare.

Redan sedan tidigare har centret gått ut med att finansieringen av byggnaden ska sökas först när markköpet är genomfört. Kostnaderna för markköpet ska centret själva stå för genom insamlade pengar. I

I maj protesterade Islamska föreningen i Luleå utanför stadshuset för att de inte längre får plats i sin nuvarande lokal och att de inte får tillgång till någon ny av kommunen.

Moskén på Hertsön

BAKGRUND

Redan 2006 presenterades planerna på en moské i Luleå. Finansieringen skulle då komma från Dubai och Förenade Arabemiraten. De drog sig dock ur när planerna drog ut på tiden. En förening bildades då för att få tillstånd ett byggande.

2010 lade Luleå kommun fram ett markerbjudande på Hertsön, bredvid Laestadiankyrkan.

I början av 2013 presenterades de första skisserna på en moské och kulturcentrum ritat av arkitektbyrån Hoj.

I början av 2014 klubbades detaljplanen igenom.

Redan i februari hade föreningen samlat in en stor del av pengarna till markköpet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om