De kom till Luleå den 28 september 2007 - som kvotflyktingar. Det innebär att de på grund av sin svåra situation hade ett av FN meddelat permanent uppehållstillstånd i Sverige med sig när de kom.
- Det var inte vi som valde Sverige utan Sverige valde oss, säger Zing Tha, 20 år, som är den som har lärt sig mest svenska och som för familjens talan.
Mycket rädda
Hennes, syskonens och moderns flykt från Chin-landet i Burma till Malaysia var farofylld och svår på alla sätt och vis. De tvingades att utså många umbäranden men lyckades till slut oupptäckta nå sitt mål och så småningom återförenas med fadern Er.
- Vi hade det svårt utan pappa i Burma. Han tvingades fly sedan militären upptäckt att han hjälpte dem som kämpade för demokrati. Pappa skickade pengar till oss ibland men det räckte inte alltid till.
- Vi tog oss ut ur Burma på natten i skydd av mörkret. Men vi var mycket rädda för att bli upptäckta av polis eller militär. Vi åkte bil, båt och tåg för att komma till Malaysia.
Klarade sig
Livet blev inte okomplicerat i Malaysia heller. Det berodde bland annat på att familjen Than är kristna medan Malaysia i stort är ett muslimskt land.
- När vi till exempel lagade fläsk så kunde muslimer som kände oset komma och försöka förbjuda oss, säger Than.
Tack vare att hon fick jobb på en restaurang och att pappa Er hade jobb klarade sig familjen någorlunda, men de hade det knapert.
- Pappa arbetade med att hänga upp gardiner hos rika människor, säger Than.
I äldreboende
Nu lever familjen sitt liv på Hertsön i Luleå. Pappa Er, mamma Sung Thluai och äldsta dottern Dawt Chin Tial, 22, läser svenska för invandrare på Vuxenutbildningen. Sonen Sang Bik Hmung, 15, går årskurs åtta på Hertsöskolan.
Zing Tha går Ivik i gymnasieskolan - individuella programmets introduktionskurs för ungdomar som kommer från andra länder. Hon har valt inriktningen omvårdnad som ger henne undersköterskekompetens.
- Jag har praktiserat i äldreboendet Älvgården. Det är roligt. Jag tycker om att hjälpa och prata med de gamla. Men en gång när jag inte förstod vad en boende där ville att jag skulle göra så sa hon "Du förstår ingenting!" till mig. Då blev jag ledsen, säger hon.
Familjen Than trivs mycket bra i Luleå. Men längtan efter släktingar och vänner i Burma är stor. Zing Tha jämför det myllrande livet med ständiga gäster hemma i Chin-landet med livet på Hertsön.
- Här lever vi mest ensamma i familjen förutom att vi umgås en del med tre andra familjer som tillhör Chin-folket i Burma och bor på Hertsön. På somrarna är vi med på möten för Chin-folk i hela Sverige, säger hon.
Älskar att sjunga
Familjen är kristen och åtminstone föräldrarna går i kyrkan varje söndag.
Zing Tha berättar att hon ska börja i en söndagsskola för vuxna.
- Vi är troende allihop och jag älskar att sjunga. Jag brukar uppträda ibland och nu håller jag på att göra en egen skiva.
Julen med Jesu födelse är årets höjdpunkt för familjen. Julfirandet börjar den 1 december och kulminerar på julaftonen.
- På julaftonens förmiddag träffar vi de tre andra familjerna som tillhör vårt folk. Vi har bön, äter mat och ger varandra presenter. Barn och ungdomar får ofta choklad. Vuxna får kläder, filtar och andra för oss dyra gåvor.
Vill slakta själva
- Ris och kyckling- och griskött i bitar är det viktigaste i vår julmat. Helst vill vi själva slakta djuren och sedan laga mat av köttet, säger Zing Tha.
Pappa Er har satt upp bibeltexter på lägenhetens ytterdörr och på en vägg inne i lägenheten. Texterna är skrivna på familjens eget språk. Er förklarar genom Zing Tha att texten på ytterdörren är julevangeliet.
- Hemma i Chin-landet samlades hela byn på julaftonen. Vi åt och sjöng och vi grät av glädje över Jesu födelse som innebär räddningen för alla människor i hela världen.
- Jag ska hålla fast vid julens traditioner hela livet, säger Zing Tha.
Härlig stämning
Innan vi lämnar familjen Than försätter mamma Sung Thluai och Zing Tha oss i härlig, varm julstämning genom att sjunga "Stilla natt" på sitt språk.
Bredvid de sjungande två sitter systern Dawt Chin Tial. Hon är höggravid. I januari ska hon och hennes man som också tillhör Chin-folket bli föräldrar.
Nästa julafton skiner "stjärnan blid" på detta första barnbarn i familjen.
Alla ser med spänning och glädje fram mot födelsen.
- Jag tror att det blir en pojke, säger den blivande mamman lyckligt leende.