Forskarteamet, ledda av forskarstudenten Eiluned Pearce och professor Robin Dunbar vid Institutet för kognitiv och evolutionär antropologi i Oxford, har gjort en studie av 55 kranier från tolv olika etniciteter.
I studien mätte forskarna storleken på kraniernas hjärnskålar och ögonhålor.
- Vi fann ett positivt förhållande mellan geografisk breddgrad och såväl ögonhålor som kraniets utrymmeskapacitet, säger Eiluned Pearce till BBC News.
Studien visade att i takt med att ljusförhållandena blev sämre blev människornas ögonhålor större, något som enligt Eiluned Pearce kan vara ett tecken på att även ögongloberna blir större.
Skandinaviska kranier uppvisade även de största hjärnskålarna, något som enligt Eiluned Pearce och hennes forskarteam kan betyda att skandinaviska hjärnor är större än andra etniciteters. Orsaken till det kan vara de långa, mörka vintrarna i Skandinavien som tvingat invånarna att anpassa sig till sämre ljusförhållandena genom att utveckla större ögon som kan ta in mer ljus.
Hjärnan har vuxit
Som en följd av de högre kraven på ögonen har då även hjärnan vuxit för att ge plats åt synorganen.
Större hjärnor innebär däremot inte nödvändigtvis att skandinaver är smartare än de som bor på sydligare breddgrader.
- Det betyder bara att de som bor på nordligare breddgrader behöver större ögon och hjärnor för att kunna se var de bor, säger Eiluned Pearce till BBC News.