Morddömd anmäler åklagare

LULEÅ. Chefsåklagare Mikael Lundquist anklagas för att ha ljugit och har anmälts till Justitieombudsmannen.Bakom anklagelserna står Kaj Linna, dömd till livstid för mordet i Kalamark 2004.Kaj Linna menar att ett förhör, som skulle ha stött hans berättelse, undanhållits.

Bröderna Lindbergs hem i Kalamark. foto: bengt-åke persson

Bröderna Lindbergs hem i Kalamark. foto: bengt-åke persson

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2008-05-28 06:00
2004 dömdes Kaj Linna av tingsrätten i Luleå till livstids fängelse för att ha överfallit två bröder i Kalamark utanför Piteå. En av männen dödades och den andre skadades svårt.
Linna nekade till dåden och överklagade till hovrätten, som också ansåg honom skyldig till brotten. 2006 ansökte Kaj Linna om resning till Högsta domstolen.
En del i resningsansökan handlade om uppgifter om ett vittnesmål från en kvinna i London som stödjer Linnas berättelse om vad som hände.
I slasken
Chefsåklagare Lundquist skrev till domstolen att inget förhör med kvinnan gjordes på grund av praktiska omständigheter.
Nu har Linna fått tag i information om att förhör med kvinnan i London verkligen skett. Den fanns i den så kallade "slasken", det vill säga material som inte redovisades för domstolen.
I anmälan till JO skriver Kaj Linnas juridiska ombud, Carita Postma-Kaukosalo, att Linnas försvarare sedan 2005 förgäves försökt få tag i kvinnans förhör.
När det nu kommit fram konstaterar hon att förhöret gjorts av svensk polis och anser att undanhållandet av informationen var tjänstefel av Mikael Lundquist.
Kommer inte ihåg detaljerna
Mikael Lundquist säger att han inte tagit del i de anklagelser som riktats mot honom. Han säger också att han inte kan komma ihåg alla detaljer i ett mål som var för så många år sedan.
- Men jag har naturligtvis inte lämnat några medvetet felaktiga uppgifter.
Lundquist var vid tiden för händelserna vice chefsåklagare i Luleå. Nu arbetar han som kammarchef för åklagarkammaren i Östersund.
Magnus Wulkán, tjänsteman vid justitieombudsmannen, säger att tio procent av alla anmälningar leder till att JO agerar. I de fallen skickas en remiss till berörd myndighet som får svara. Sedan bedömer JO om det finns grund för kritik.
Onsdagen den 14 april 2004:
Någon gång mellan klockan 19 och 22, blir bröderna Lindberg överfallna i hemmet i Kalamark.
Torsdagen den 15 april:
Hemtjänsten kommer till gården vid 12-tiden för att levera mat men ingen finns där för att ta emot den. Grannar observerar brödernas bil, en röd Opel kombi, lämnad vid berget Kalahatten.
Fredagen den 16 april:
Hemtjänsten hittar Sune Lindberg liggande i köket, han har utsatts för misshandel. Ambulanspersonal upptäcker Roger Lindberg i ladugården. Han har slagits ihjäl.
Måndagen den 26 april:
En då 41-årig man, Kaj Linna, häktas i sin frånvaro som misstänkt för att ha mördat Roger Lindberg.
Fredagen den 7 maj:
Polisen är den misstänkte på spåren och uppgifter till NSD gör gällande att han befinner sig i London.
Måndagen den 14 juni:
"Polisen kan vara lugn, 42-åringen är snart hemma", förklarar kriminologen Leif G W Persson i en NSD-intervju med förklaringen att den nu 42-årige Kaj Linna är en vanlig "sill och potatissvensk".
Onsdagen den 16 juni:
NSD avslöjar att en kvinnlig nära bekant till den mordmisstänkte nu kontaktat en advokat i Stockholm.
Torsdagen den 1 juli:
Kaj Linna grips i Swansea, 78 dagar efter dramat i Kalamark.
Fredagen den 9 juli:
Han anländer till Sverige efter att brittisk domstol beslutat att utlämna honom.
Måndagen den 12 juli:
Häktningsförhandling hålls i Luleå tingsrätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om