Monteras F 21 ned i smyg?

Regeringens försäkran att förbanden i Norrbotten blir kvar går inte i takt med försvarsledningens intentioner.- Försvarsmaktsledningen har påbörjat nedmonteringen av F 21, säger Sivert Mässing, Försvarsförbundet i Luleå.

Sivert Mässing.

Sivert Mässing.

Foto: lena eriksson

LULEÅ2008-10-31 06:00
Det blåser till strid inom försvarsmakten igen men den här gången handlar det om ett "inbördeskrig". För knappt har försvarsminister Sten Tolgfors under sitt besök i Norrbotten nyligen garanterat de norrbottniska förbanden fortsatt liv mandatperioden ut innan det börjar mullra i försvarets egna led.
Det är Sivert Mässing, som arbetar som meteorologassistent på F 21, som skriver en debattartikel över vad han anser vara en nedmontering av F 21.
- Oron är stor bland vissa delar av förbandet, det beror på vilken verksamhet det gäller. Bland annat oroas vi över att viss del av verksamheten styrs över till Mälardalen, säger Sivert Mässing till NSD.
Han kritiserar det faktum att F 21 inte får värnpliktsutbildning under 2009 och att annan verksamhet flyttas söderut.
Så här skriver Sivert Mässing:
"Försvarsmaktsledningen fick det positiva beskedet att F 21 ska vara kvar men nu har man påbörjat nedmonteringen av F 21 i "smyg". F 21 är enda flygvapenförbandet som inte har tilldelats några värnpliktiga under 2009 och ett förslag om centraliserad värnpliktsutbildning i södra Sverige har tagits fram.
Byggprojekt i södra Sverige
F 21:s ledningskapacitet för flygövningsverksamheten föreslås flytta till Mälardalen. Transportflyggruppen som finns på F 21, som är kostnadseffektiv och har sparat många kronor till försvarsmakten, föreslås avvecklas. Helikoptergruppen som finns på F 21, tidigare helikopterskvadronen i Boden, får inga nya helikoptrar när de gamla fasas ut för det nya helikoptersystemet räcker inte antalsmässigt till, så Norrland blir tyvärr utan helikopterverksamhet om generalerna får styra.
Det finns planer på ett byggprojekt på en flottilj i södra Sverige för att ta hand om verksamhet som kan förläggas till F 21 i befintliga hangarer på F 21. Skulle inte försvarsmakten vara i balans 2010?
Känner statsministern, försvarsutskottet, försvarsberedningen och riksdagsmännen till att försvarsmaktsledningen håller på med en avveckling av försvarsförmågan i Norrbotten samtidigt som försvarsministern har tydligt uttalat att inga förändringar skall göras i grundorganisationen tills vidare?
"Korkat"
Nu råder politisk enighet om att det nationella försvaret är en grund för de internationella insatserna, försvarsmakten har nog inte greppat det budskapet ännu utan verkar köra på i linjen - internationella insatser i fokus".
Sivert Mässing tycker att tanken på att avveckla förband i Norrbotten är helt felaktig.
- Att avveckla förband/verksamheter i norr är rent korkat med tanke på att Barentsregionen får en allt större strategisk betydelse. Det pågår stora norska och ryska investeringar i Barentsregionen Området börjar bli ett militärstrategiskt område och Kanada bygger en stor flottbas efter att Ryssland placerade ut sin flotta.
Fakta Försvarsförbundet
Försvarsförbundet organiserar anställda inom försvarsdepartementets verksamhetsområde. Förbundet organiserar anställda oavsett arbetsuppgifter, befattning eller utbildning och har cirka 5 200 medlemmar.
Det är ett TCO-förbund och ingår i förhandlingskartellen OFR (Offentliganställdas förhandlingsråd).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om