Mönstrat är modellen
Ett svart halvlinnetyg. En mönstrad panellängd i vitt och svart.Ulla Holmbäcks juldukning talar ett nyare formspråk, fjärran från broderade tomtar som tassar fram ur vrårna.
Fotograf: Lennart Jönsson
Foto:
Samma Lotta Glave står bakom mönstret Ranka i panellängden och utformningen av servetterna, som placerats på vita tallrikar. Den vändbara, munblåsta skålen i mitten av bordet är formgiven av Mårten Cyren.
- Vänder man den andra sidan upp kan man lägga en krans av blommor i den, säger Ulla Holmbäck, ägare till tapet-, tyg- och inredningsbutiken Tatí i Luleå.
Glasen hon valt är signerade Catarina Giarimi och försedda med symboler med koppling till Stockholm. T:et står för tunnelbanan, cirkeln symboliserar Globen, triangeln Sergels torg, och så vidare i en serie om totalt åtta olika mönster.
Men det är först när Ulla Holmbäck börjar berätta om stolarna i ek, tillverkade av G.A.D, Gute Art & Design, som gotländskan bryter igenom och det hörs var hon ursprungligen kommer ifrån. För nästan exakt 30 år sedan anlände hon till Luleå, men erkänner att hon fortfarande talar om ön som "hemma".
Varför har du valt den här dukningen?
- Jag vill visa att man inte alltid behöver ha rött på julbordet, det går bra att välja något annat också. Svart och vitt efterfrågas mycket just nu. Fördelen med dukarna är att de inte är årstidsbundna, de går lika bra att använda efter jul. Svart i botten känns fräscht, tycker jag.
Hur dukar du hemma i jul?
- Vi har en stor, röd duk i halvlinne. I mitten lägger jag en löpare med korsstygnsbroderi på vit botten. Vi ställer fram en åttakantig servis från 1800-talet med dekor i brunt och guld som jag ärvt efter min pappas morföräldrar. Det är enda gången på året vi använder den.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!