Möjligt utvinna mer ur befintliga gruvor

Forskare från Luleå tekniska universitet undersöker nu i ett projekt de geologiska förutsättningarna för att bredda brytningen i befintliga gruvområden. Om man kan utvinna metaller och industrimineraler ur en och samma gruva skulle mängden avfall minskas och öka den ekonomiska nyttan.

Forskare från Luleå tekniska universitet undersöker förutsättnignarna för att bredda brytningen i befintliga gruvområden.

Forskare från Luleå tekniska universitet undersöker förutsättnignarna för att bredda brytningen i befintliga gruvområden.

Foto: Lars Olsson/Sala Silvergruva.

Luleå2019-03-20 13:22

– Det är helt klart realistiskt – förutsättningarna finns. I Bergslagen skulle det potentiellt gå att bryta industrikalk och sulfidmalmer i samma gruvområde, säger Nils Jansson, forskare i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet och ledare för projektet VectOre, som sker i nära samarbete med metall- och industrimineralindustrin.

"Den gröna omställningen och elektrifieringen ökar efterfrågan på metaller, samtidigt som samhället fortfarande är beroende av industrikalk som viktig beståndsdel i allt från cement till papperstillverkning, kalkning av jordar och stålframställning", skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Stränga miljökrav, utdragna tillståndsprocesser och ett allt växande fokus på hållbarhet ökar incitamenten att maximera utvinningen i befintliga gruvområden, konstaterar Nils Jansson.

– Avfallsfrågan är en av de största frågorna för gruvindustrin. Det finns i dag ett intresse för allt som minskar mängden avfall, och att plocka ut biprodukter ger både mindre avfall och ett ökat ekonomiskt värde. En del av det material som i dag hamnar i slamdammar skulle potentiellt gå att omsätta som industrimineral, säger han.

Enligt forskaren finns det förutsättningar för gruvbolag att bredda sin produktion i befintliga gruvor. Det finns däremot en del utmaningar att hantera på vägen.

– Industrimineralbranschen investerar inte alls lika mycket i prospektering som metallgruvbolagen. De å sin sida lägger inte lika mycket resurser på att karaktärisera gråberget för att få veta vad som finns där. Här finns mycket att vinna i ett kunskapsutbyte mellan de två branscherna, säger Nils Jansson och fortsätter:

– Det går att producera mer i befintliga gruvor. Jag hoppas att det här projektet ska öka kunskapen om hur det är möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om