Åslög Dahl är forskare på Göteborgs universitet och har sedan sekelskiftet fördjupat sig i bland annat mögelfrågor. Hon menar att mögelproblemen ökar i samhället på grund av slarv i byggbranschen.
– Det byggs ofta på fel sätt med slarv och dålig hygien.
I Luleå saneras nu ett flerfamiljshus på mögel, orsakat av att fuktiga gipsskivor använts vid bygget 2021. Kommentar på det?
– Det är naturligtvis helt fel att sätta in fuktigt byggnadsmaterial, och riktigt illa när det är gipsplattor. Finns det fukt i dem blir det så gott som alltid onormal mögeltillväxt.
Vilka hälsosymptom kan uppstå?
– Trött, illamående, hängig, extra infektionskänslig, luftrörsproblem plus många ospecifika symptom som kan vara svåra att mäta, och därför svåra veta om man ska ta på allvar eller inte. Men byggföretag bör ta folks oro på allvar om de börjar få symptom.
Är folk onödigt rädda för mögel?
– Nja, för många är det ju väldigt ångestladdat.
Finns det några mögelmyter du vill slå hål på?
– Dels finns det de som tror att det alltid är ofarligt, men nu finns mer och mer stöd för att det påverkar oss. En annan felaktig bild av mögel är att alla klumpas ihop till en sort. Jag brukar säga att precis som det finns olika däggdjur, som giraffer och kaniner, finns det olika mögel. Och det är viktigt veta att det inte alltid luktar eller syns, man måste borra och ta materialprov för att veta.