Det har hänt en hel del på Tunaskolan de senaste åren. Skolan har byggts om och elever från utdömda Munkebergsskolan har flyttat in och särskolan har vuxit.
Det har gjort att det är trångt om utrymme och från och med denna termin har personalrummet tagits i bruk av särskolan, vilket var enligt plan. Under förutsättning att en modullösning för personalen skulle finnas på plats från terminstarten. Något som utlovats.
För personalen blev det en tråkig överraskning när de kom till skolan och tvingades inse att modulen, där de kan vara när de har lunch och paus, inte levererats.
Och när det sedan stod klart att någon modul inte skulle komma på plats inom den närmaste tiden valde huvudskyddsombuden i Lärareförbundet, Lärarnas riksförbund och Kommunalarbetareförbundet att skicka in en anmälan till Arbetsmiljöverket.
Bo Eriksson, huvudskyddsombud vid Lärareförbundet i Luleå, är kritisk.
– Man har skrämt ihop för många på för liten plats. Det skulle komma moduler och det har tagit för lång tid.
Han kan inte förstå varför det inte går att ordna fram en modul för personalen när planerna varit kända sedan februari.
– I min värld är inte det här så svårt att fixa men det verkar vara fruktansvärt svårt för stadsbyggnadsförvaltningen, säger Bo Eriksson.
Marcus Hedström, rektor för årskurs fyra till nio, visar oss runt bland de tillfälliga personalutrymmena. Det är utspritt och inte helt anpassat för ändamålet.
– Jag tycker att all personal som jobbar här drabbas på något sätt, jag tycker samtidigt att elever drabbas när vi måste nypa i ytor, säger han.
Marcus Hedström har fått besked att kommunen ska jobba snabbt framöver.
– Jag är ändå glad att man tar det på allvar och det brukar speeda upp när det börjar leva om lite grand, jag har i alla fall goda förhoppningar att man gör jobbet nu, säger han.
Inne i ett litet kontor på Tunaskolan sitter Marita Hammar och Jenny Alkberg. Det finns lokaler att äta i lite här och där i skolan men den samlande platsen saknas för personalen. De brukar faktiskt äta vid sitt skrivbord ibland.
– Vi hittar lösningar men det är ju inte optimalt. Jag tror inte det finns så många andra arbetsplatser som hade accepterat att inte ha ett personalrum, säger Jenny Alkberg.
Men ni har ändå gjort det ett tag nu?
– Ja, det är kanske dumt, men vi tänker ju på eleverna.
Ett personalrum är inte bara för att äta och ta paus, det skapar även en social gemenskap på jobbet. Den biten blir lidande just nu.
– Det blir inte heller det där sociala där man går runt och pratar med kollegorna, säger Marita Hammar.
Enligt Anna-Maria Killmey, fastighetsstrateg på stadsbyggnadsförvaltningen, är modulerna inte på plats på grund av problem med buden i den första upphandlingen som gjordes i våras. Buden motsvarade inte kraven i upphandlingen.
Om något av de bud som fanns hade tilldelats upphandlingen fanns risk att det skulle överklagas med en utdragen process i förvaltningsrätten och under en överklagan går det inte heller att gå ut med en ny upphandling. Valet blev att dra igång en ny upphandling som stängs 21 september.
– Under de förutsättningar som finns har vi försökt göra allt vi kan men vi kan inte trolla. Det går inte. Det är jätteolyckligt att personalen hamnat i kläm och att de inte har de här lokalerna men att fixa lokaler är ingen quick fix, det tar tid, säger Anna-Maria Killmey.