Den frågeställning som beslutades på måndagen, och som sannolikt även klubbas i fullmäktige senare i juni, ser ut så här:
Alternativ 1: Avbryt omedelbart nedläggningar och sammanslagningar av skolor och förskolor. Ta i stället fram en ny utvecklingsplan som utgår från dialog med skolpersonal, barn och föräldrar samt värnar levande byar och stadsdelar. I planen ska de redan genomförda nedläggningarna utvärderas och återställas där det är motiverat och efterfrågat.
Alternativ 2: Fortsätt ta ansvar för en jämlik och kvalitativ skola som utgår från Luleå kommuns långsiktiga vision och utvecklingsplan.
När frågeställningen behandlades i kommunstyrelsens arbetsutskott den 11 maj lade Moderaternas gruppledare Anders Josefsson ned sin röst med hänvisning till att M var emot en folkomröstning.
Men nu valde Moderaterna att rösta på S förslag. Josefsson vill dock inte kalla det för en kovändning.
– Jag avstod från att rösta eftersom jag ville ta hem det till gruppen och ta en ordentlig diskussion. Vi landade i att det ska finnas ett alternativ att rösta på för både de som är negativa till de beslut som tidigare tagits och de som är positiva. Vi ville vara konstruktiva och ta ansvar för frågeställningen, säger Josefsson.
I arbetsutskottet röstade Vänsterpartiet delvis för S förslag. Nu yrkade V, tillsammans med Miljöpartiet, på att bara alternativ 1 ska gälla.
– Den andra formuleringen innehåller en värdering. Att man bara röstar ja eller nej till alternativ 1 är mer rimligt och blir enklare att kommunicera, säger Nina Berggård (V).
Centern och Kristdemokraterna yrkade på att frågeställningen ska se ut exakt som folkinitiativet Hela kommunen ska leva och lära föreslagit. Det innebär att alternativ 2 ska formuleras: Fortsätt pågående nedläggningar och sammanslagningar som leder till färre och större skolor och förskolor.
Liberalerna, Sjukvårdspartiet och Sverigedemokraterna har ännu inte yrkat något om frågeställning. Rättvisepartiet och Landsbygdspartiet har inte rösträtt i kommunstyrelsen.
Sedan tidigare står det klart att S och M säger nej till folkomröstning medan alla andra partier säger ja. Eftersom det räcker med att en tredjedel av fullmäktiges ledamöter stödjer folkomröstning kommer den bli av.
Ärendet ska beslutas i kommunfullmäktige om två veckor.