Mobiltäckningen ska bli bättre i Luleå skärgård

Mobilmasten på Storbrändön kan bli verklighet mot slutet av sommaren. "Låter himla bra. Får man upp masten är det ett stort steg", säger Nils Sundberg i Luleå skärgårdsförening.

Nils Sundberg, ordförande i Småskärs intresseförening, representerar Luleå skärgårdsförening i projektet Full täckning. Han säger att säkerheten är viktigast men att masten gynnar både boende och företag i skärgården.

Nils Sundberg, ordförande i Småskärs intresseförening, representerar Luleå skärgårdsförening i projektet Full täckning. Han säger att säkerheten är viktigast men att masten gynnar både boende och företag i skärgården.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2022-03-14 14:00

Projektet Full täckning ska göra det lättare att ringa och nätsurfa i områden som är vita fläckar på täckningskartan. I glesbygden, fjällen och skärgården.

En undersökning har visat att intresset för att teckna mobilt bredband är stort i skärgården och på måndagen beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att föreslå 1,2 miljoner kronor till en samhällsmast på Storbrändön.

Kommunalrådet Carina Sammeli (S) säger att bara en handfull kommuner byggt samhällsmaster och att det är ny mark.

– Vi blir en av de första och det kvarstår en hel del med hur vi vill äga den. Det ska utredas om det ska ligga i kommunen eller i något av våra bolag till exempel. Men det är roligt att få prova och vi vet ju att skärgården behöver bättre uppkopplingsmöjligheter, säger hon.

Investeringen beräknas kosta runt 1,7 miljoner och den delfinansieras av Vinnova, Verket för innovationssystem. Driftkostnaden tros bli 100 000 kronor per år. Kommunen ska äga masten, under förutsättning att minst en tjänsteleverantör ansluter sig.

– Många vill att det är mobiltäckning i skärgården men få skaffar ett nytt abonnemang så att det täcker kostnaden för det. De allra flesta som rör sig i skärgården gör det ett fåtal dagar under sommaren och har andra abonnemang, så man måste utveckla tjänstemodellerna som gör att det betalar sig, säger Sammeli.

Mobiltäckningen skulle till exempel bli bättre för skärgårdsbesökare långt ute på Kluntarna, Småskär och Brändöskär. Fastboende och stugägare kan samtidigt få bredband via mobilnätet.

Nils Sundberg på Luleå skärgårdsförening hoppas att masten kommer upp i sommar.

– Nog är det roligt att surfa, men det viktigaste är säkerheten. Förut fanns det nödradiostationer och telefonautomater men allt sånt är borta nu. Skärgårdsturister kommer ut med vanliga mobiltelefoner och de kan varken hålla kontakten eller ringa efter hjälp om det händer någonting, säger han.

Möjligheten att bo och jobba i skärgården ökar, men även företagen gynnas.

– De har svårt att ta betalt med dagens digitala betalmetoder, säger Sundberg.

Beslutet ska tas i kommunfullmäktige.

– Det är bra att ha en mast på sådana här ställen där det handlar mer om säkerhet för invånarna, att de ska kunna larma 112. Jag tycker att projektet borde fortsätta och att vi investerar på ställen där vi har vita fläckar, säger Per Göransson (SD).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!