"Mitt livs största och bästa äventyr"

Ett nytt lagförslag säger att det ska bli lagligt i Sverige att som ensamstående bli gravid via inseminering. Ett förslag som får Viktoria Berglund från Luleå att jubla.

Foto: Göran Ström

Luleå2014-05-17 09:00

Viktoria Berglund drevs av en stark barnlängtan. Som ensamstående 37-åring tog hon beslutet att åka till Danmark för att bli gravid via inseminering eftersom det är inte var möjligt att göra i Sverige.

Resultatet blev Majken, i dag 2,5 år.

– Jag har fått den största gåvan man kan få från en annan människa. Jag vet inte vad man ska kunna jämföra det med. Hjärttransplantation kanske.

Hur reagerade omgivningen?

– Med fascination. Ingen har varit skeptisk. Jag valde tidigt att vara väldigt öppen med det här och ingen har tyckt att det varit udda. Jag tror vi har töjt gränserna på vad en familj är, att den kan se ut på flera olika sätt.

Viktoria Berglund följer nu utvecklingen kring det lagförslag som lagts fram till regeringen med största intresse och hoppas att regeringen ska göra de lagförändringar som krävs för att även Sverige ska tillåta att ensamstående kan bli gravida via inseminering.

– Det är ju redan tillåtet för ensamstående att adoptera. Därför tycker jag nuvarande lagstiftning ger dubbla signaler.

Vad skulle en lagändring innebära?

– Det skulle bli ett hårt tryck på att få göra en inseminering. Som det är i dag är det faktiskt till stor del en ekonomisk fråga. Det är de som är välbärgade som har råd att åka fram och tillbaka till Danmark eller andra länder där assisterad befruktning för ensamstående är möjlig och ta hjälp av privata kliniker. Det är inte särskilt billigt och har på sätt och vis varit odemokratiskt. Blir det lagligt i Sverige kan fler göra det.

Viktoria Berglund säger att det var en snabb process hon gick igenom innan hon tog sitt beslut. Längtan efter barn var så stark och hon insåg att tiden började rinna ut.

– Jag kände att det var nu jag var tvungen att ta tag i det. Och då började jag googla lite om tips på kliniker.

Majkens donator är stängd, vilket innebär att varken Viktoria eller Majken kan få reda på vem han är.

Är det något du funderar på?

– Absolut. Återkommande har jag undrat vem denna underbara filur är som gav mig denna gåva. Och det händer att jag ibland skulle vilja skriva ett brev där jag tackade och berättade: titta vad underbar hon blev!

Kan det bli ett syskon på samma sätt?

– Ja, jag skulle lätt kunna tänka mig att genomgå det igen. Resan till att bli gravid är mitt livs största och bästa äventyr. Men att vara ensamstående förälder är tufft och jag måste helt enkelt se över hur mycket kraft jag har.

I så fall skulle Viktoria, om lagförslaget går igenom, kunna få hjälp i Sverige. Riksdagen beslutade redan för två år sedan att regeringen skyndsamt skulle utreda frågan. Men det dröjde över ett år innan en utredare tillsattes. Nu har alltså lagförslaget kommit som ska göra det tillåtet.

– Barnlängtan är en vacker drivkraft. Och det är fint att ett land tar ansvar för att att bejaka människors vilja till liv, säger Viktoria Berglund.

Assisterad befruktning

Ungefär 10–15 procent av dem som önskar få barn är ofrivilligt barnlösa.

Assisterad befruktning är olika metoder för att behandla detta.

I Sverige är assisterad befruktning i dag enbart tillåtet för gifta par och sambor.

Det krävs också att antingen spermier eller ägg kommer från det par som ska behandlas.

De två huvudsakliga typerna av assisterad befruktning är insemination, där spermier hanteras utanför kroppen, och in vitro-fertilisering (IVF), där både spermier och ägg hanteras utanför kroppen.

Det första IVF-barnet föddes 1982 i Göteborg.

Antalet fullständiga IVF-behandlingar har ökat från cirka 3 000 år 1991 till drygt 15 000 behandlingar 2011.

2011 föddes 3 850 levande barn med hjälp av befruktning utanför kroppen.

Källa: Socialstyrelsen, Smer, NE (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om