"Mitt jobb är ett detektivarbete"

Det drabbar många, men få får behandling. Beräkningar visar att 10-15 procent av Sveriges befolkning lider en oförklarlig värk i huvud eller ansikte. Bara var tionde drabbad får rätt hjälp.

"Dina värden har förbättrats markant under den senaste tiden. Det ser jättebra ut", konstaterar Jeanette Nerelius.

"Dina värden har förbättrats markant under den senaste tiden. Det ser jättebra ut", konstaterar Jeanette Nerelius.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

LULEÅ2018-04-30 05:00

Övertandläkare Jeanette Nerelius är Norrbottens enda verksamma specialist i bettfysiologi.

I dag kan det vara upp till ett års väntetid - även om du har en remiss.

Den främsta anledningen är att antalet patienter vuxit snabbt under de senaste åren.

– Jag tror att en orsak kan vara att vi lever med en ökad stress i samhället, säger Jeanette Nerelius.

Bettfysiologi är den minsta av de åtta tandspecialiteterna. Det handlar om ett underdiagnosticerat område. I dag finns cirka 50 bettfysiologer i hela Sverige.

Egentligen ville Jeanette Nerelius bli läkare innan hon bytte spår och sökte jobb inom Norrbottens specialisttandvård.

– Jag lockades hit för att det befinner sig i ett område mellan tandvård och sjukvård. Vi gör ett slags detektivarbete, där utredningsarbetet är ofta både komplicerat och utmanande. Smärtorna kan vara diffusa och det kan vara svårt att spåra upphovet.

Den typiska patienten är en kvinna som är mellan 35-45 år gammal

– Forskningen har inte hittat något svar på varför fler kvinnor drabbas av den här typen problem, men det är dubbelt så många kvinnor som söker sig till oss jämfört med män.

Det krävs en remiss från en tandläkare eller läkare för att få komma till bettfysiologin på Skeppsbrogatan.

Det utfärdas omkring 600 remisser per år i Norrbotten. Nu planerar specialistkliniken i Luleå för att utöka antalet tjänster efter årsskiftet för att stå bättre rustade inför anstormningen.

– I dag kan även akuta patienter tvingas vänta ett par månader och det är inte bra. Redan efter tre-sex månader kan besvären bli kroniska, förklarar Jeanette Nerelius.

Det stora problemet inom bettfysiologin är en brist på kunskap, både bland de instanser som ska utfärda remisserna och bland allmänheten.

– Många patienter upplever en diffus smärta i ansiktet eller kan ha svårigheter att tugga. Det är ett problem att veta var man ska vända sig till för att få hjälp. Många hamnar inom primärvården eller tandvården, andra på smärtkliniker, reumatologen eller ögon, näsa, halsmottagningen.

När det gäller långvariga kroniska ansiktssmärtor arbetar bettfysiologen tillsammans andra specialiteter med smärtläkare, psykologer och fysioterapeuter.

– Vi använder olika behandlingsmetoder som motiverande samtalsterapi, akupunktur eller bettskena, kortisoninjektioner, käkledsspolning och i vissa fall bettkorrigerande behandling. I vissa fall kirurgiska ingrepp bli nödvändigt. Vi varnar dock för att köpa bettskenor på egen hand. För att behandlingen ska bli effektiv krävs en avgjutning av käken, annars riskerar patienten att skadorna förvärras ytterligare.

Bettfysiologi

Bettfysiologi är den yngsta erkända specialitet som utförs av en specialutbildad tandläkare. Det pågår en intern diskussion kring begreppet bettfysiologi, eftersom besvären inte alltid har sitt ursprung i bettet.

Patienter brukar som regel ha problem att tugga, gäspa eller bita ihop. De har smärtor i ansikte och käke eller har käkledsljud samt en återkommande spänningshuvudvärk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om