Christoffer Björn och Hendrik Visser äger mark mitt emot skolan i Rutvik. Nu har de vänt sig till Luleå kommun med en begäran att kommunen ska planlägga deras mark för bostäder.
– Vi har ägt marken i några år, som privatpersoner. Den är utpekad i kommunens översiktsplan som bostadsmark, vi tycker att det vore vettigt att få till tätare bebyggelse där med tanke på den kommunala service som finns, säger Christoffer Björn.
Hur har ni tänkt bebygga området?
– Det får man väl se, det beror på vilken förtätning som kommunen vill ha. Vi har ritat på villatomter, radhus och även flerfamiljshus. Det som är utpekat i översiktsplanen är att det behövs boende för äldre.
– Tanken är att inget av husen ska vara mer än två våningar högt för att behålla byakaraktären, fortsätter Christoffer Björn.
Avser ni att bygga själva?
– Vi har inte tänkt så långt, i första skedet handlar det om att få ett planbesked. Om man tar villatomter, då säljer man tomterna i så fall, det kan man göra med radhus också.
De har skissat på två alternativ; ett med åtta villatomter och ett tvåvåningshus med lägenheter alternativt 24 radhus i grupper om sex samt ett tvåvåningshus.
– I bägge alternativen har vi med ett tvåvåningshus med lägenheter, som kan vara inriktat på äldre för att de ska kunna bo kvar i byn.
– Den stora poängen med marken är att det är en lucka i byn, mittemot skolan, säger Christoffer Björn.
Från kommunens sida ser man positivt på initiativet, även om inga formella beslut har tagits.
– En intressant lokalisering i Rutvik. Vi har i vår översiktsplan pekat ut området som en möjlig plats för att fortsätta utveckla byn. Av den anledningen har vi tagit det vidare till beredning för att se om vi ska starta ett planuppdrag och vad vi i så fall ska titta på, säger Frida Lindberg, planchef på kommunens stadsbyggnadsförvaltning.
– Rutvik är en by som har stor potential att utvecklas, det finns en efterfrågan på bostäder. Vi behöver både förtäta i vårt centrum men också utveckla Luleå med fler bostäder i våra byar. Det är intressant av den anledningen, det ligger i linje med kommunens övergripande strategiska planering, säger hon.
Hur lång tid tar det att ta fram en detaljplan för området?
– Medeltiden är ett till två år, det är avhängigt av hur mycket som behöver utredas och vad det finns för intressen i området, säger Frida Lindberg.