Misstänkt rånare gripen

En av de misstänkta rånarna i Bredviken greps i går.Polisen slog till på Porsön - med hjälp av den nationella insatsstyrkan. - Vi hade inte tillräckliga resurser själva. Det rör sig om farliga personer, säger Per Karlsson, avdelningschef vid polisen.

Rånare gripen. Nationella insatsstyrkan placerar en av de gripna männen i en civil bil. En av männen anhölls senare                                misstänkt för det brutala väpnade rånet i Bredviken. FOTO: Pär Bäckström

Rånare gripen. Nationella insatsstyrkan placerar en av de gripna männen i en civil bil. En av männen anhölls senare misstänkt för det brutala väpnade rånet i Bredviken. FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

Luleå2009-08-06 06:00
Utredningen gällande det brutala väpnade rånet i Bredviken fick ett stort genombrott under onsdagen.
Distraktionsgranater
Vid halv 12-tiden, i gassande solsken, stormade polisen en lägenhet på Forskarvägen, Porsön, efter att civil spaning hade pågått i flera dagar.
Till sin hjälp hade de den nationella insatsstyrkan, beväpnade med automatvapen och distraktionsgranater.
- Vi begjärde hjälp hos Rikskriminalpolisen att få nyttja den nationella insatsstyrkan. Personerna är klassade som farliga. Ni vet själva vad som hände i villan, när 68-åringen sköts, säger Per Karlsson, chef för polisens brottsförebyggande avdelning i Norrbotten
NSD på plats
NSD var - återigen - enda tidningen på plats när polisen slog till.
Flera granatsmällar avlöste varandra när insatsstyrkan forcerade lägenhetsdörren. Rök välde ut och efter cirka tio minuter kom polisen ut med en av männen.
En stund senare fördes även en andra man ut ur lägenheten under odramatiska former.
- Lägenheten var "riggad", så att det skulle vara svårt att ta sig in. Därför använde sig insatsstyrkan av distraktionsgranater. I övrigt gick allting lugnt tillväga, säger Per Karlsson, polisen.
Den ene mannen, född 1985, är misstänkt för delaktighet i det väpnade rånet i Bredviken.
Betyder det att en av de tre misstänkta rånarna är gripen?
- Så kan det vara. Vi har tagit den person vi sökte i dag. Vi var bara ute efter honom och visste att han fanns i lägenheten. Utöver rånet är han misstänkt för delaktighet i en grov stöld, säger Per Karlsson.
Den andre personen, född 1986, är sannolikt lägenhetsinnehavaren och han togs in till förhör.
- Eftersom han har vistats på samma plats som den misstänkte måste han höras också. I nuläget finns inga misstankar gentemot honom gällande vare sig rånet eller stölden.
Efter gripandet genomförde polisen en husrannsakan i lägenheten. I skrivande stund hade inga stulna jaktvapen påträffats.
Nära släkting?
Enligt vad NSD erfar är den gripne rånaren en nära släktning till den skottskadade 68-årige villaägaren i Bredviken.
Bland annat tyder följande på det:
4 Släktingen, född 1985, var vän med lägenhetsinnehavaren på Forskarvägen.
4 Grannar har vid flera tillfällen observerat en Volvo 240 på gården, som kan sättas i direkt samband med släktingen.
Har ni gripit 68-åringens släkting?
- (lång tystnad) Jag vill inte svara på det. Det får ni tolka som ni vill, säger Per Karlsson, polisen.
I övrigt hänvisar Per Karlsson till förundersökningsledare Folke Ailinpieti, kammaråklagare i Luleå.
- Mannen är anhållen och misstänkt för det grova rånet. Det är allt jag kan säga.
När kommer han att häktas?
- Inte i dag i alla fall (läs: under onsdagen).
Innebär detta att två rånare fortfarande är på fri fot?
- Jag kan inte utesluta någonting.
Har rikslarm utfärdats?
- Rikslarm? Jag vet inte ens vad det innebär. Om folk är anhållna i sin frånvaro, då är de efterlysta. Och då ska alla polismyndigheter känna till det. Men oftast letar inte alla aktivt efter en person i en sån här historia. Det krävs värre saker för det, säger Folke Ailinpieti.
Fakta
Tisdagkvällen den 28 juli tog sig tre beväpnade män, maskerade med rånarluvor och solglasögon, in i en villa i Bredviken, där en 68-årig husägare, hans sambo och två gäster befann sig.
Rånarna hade dragna vapen och ett skott avlossades, som träffade 68-åringen i bröstet. Samtliga fyra i villan misshandlades också med batonger.
Därefter tog sig männen in i ett vapenskåp, där ett okänt antal jaktvapen och ammunition stals.
Tidigare i veckan beslutade Luleå tingsrätt att inte häkta en 23-årig Luleåbo, som på sannolika skäl stod misstänkt för det grova rånet.
Utanför hans lägenhet stod en felparkerad Volvo 240 som kan sättas i direkt samband med en nära släktning till 68-åringen i Bredviken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om