Det var i mitten av december som mannen sökte kontakt med den sjuåriga flickan på väg hem från Örnässkolan (se faktaruta).
Händelsen skapade stor oro bland föräldrar i området - men polisens ansvariga utredare har ännu inte hört vare sig flickan eller hennes äldre syster.
Orsaken är att de två speciella barnutredarna, som finns i Boden, har fullt upp med mer akuta ärenden.
- Det klumpar ihop sig ibland. Barnärenden är känsliga, tar tid att utreda och ofta finns åklagardirektiv med frihetsberövanden med i bilden. Detta måste vi tyvärr prioritera, säger P-O Andersson, kriminalkommissarie i Luleå.
Vårdnadstvister
Generellt anser inte P-O Andersson att polisen har fått försämrade resurser när det gäller brottsutredningar där barn är målsägande eller inblandade på andra sätt.
- Däremot anmäls brott i en större omfattning nu, ofta i samband med vårdnadstvister. Då måste utredningar göras trots att de ofta inte mynnar ut i något, vilket sinkar ärenden som vi verkligen behöver jobba med.
Resursproblemen för polisen i Luleå/Boden är inte unik. Dagens Nyheter kunde nyligen avslöja att närmare 40 procent av utredningarna i landet går långt över maxtidsgränsen, som är tre månader i ärenden där barn misstänks ha utsatts för misshandel, sexuella övergrepp och liknande.
- Det hänger samman med alla vårdnadstvister som kräver sina utredningar, säger P-O Andersson.
"Ingen pedofil"
Han kan ännu inte utlova när den utsatta flickan och systern kan förhöras av barnutredarna och risken finns nu att minnesbilderna bleknar hos dem.
- Tidsaspekten är jätteviktig, det är inget att hymla om. Ju fortare vi kan höra folk, desto lättare att nå framgång. Och en månad är lång tid i ett barns värld.
Utredningen fortgår och polisen tar flickornas initiala uppgifter på stort allvar. Brottsrubriceringen är alltjämt misstänkt människorov.
- Men vi har inga ytterligare anmälningar som tyder på att mannen är verksam. Just nu finns inga indikationer på att en pedofil går lös på Örnäset och försöker lura med sig barn, säger P-O Andersson, polisen.