Misstanke om asfaltskartell

I spåren av muthärvan med Lars Olofsson och projektledaren gjorde Vägverket en egen internrevision. Den visade på en total uppdelning av i asfaltsuppdragen i Norr- och Västerbotten.

FÅ AKTÖRER. På Trafikverket i Luleå menar man att det helt enkelt fanns för få aktörer som kunde upphandla de stora projekten.

FÅ AKTÖRER. På Trafikverket i Luleå menar man att det helt enkelt fanns för få aktörer som kunde upphandla de stora projekten.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2016-04-28 06:00

KORRIGERAD. Det var 2009 som dåvarande Vägverket i Luleå kontaktades av en anonym person. Han tipsade om att en projektledare ”favoriserade” ett asfaltsbolag och fick olika fördelar av bolaget.

Myndighetens internrevision påbörjade då en utredning, som speciellt motiverades av att Vägverket bara kort tidigare varit inblandad i kartellverksamhet i andra delar av Sverige. Revisionen granskade alla beläggningsarbeten i Norr- och Västerbotten.

Resultatet var att uppdragen var i det närmaste totalt uppdelade. I Norrbotten gick alla arbeten till Asfaltbeläggningar i Boden AB, där Lars Olofsson styrde. I Västerbotten gick alla uppdrag till dåvarande Vägverket produktion, idag Svevia.

I rapporten framgår att: ”Vid genomgång av utfaller av genomförda beläggningsupphandlingar under perioden 2007-2009 kan konstateras att upphandlingar av halvvarma massor i Norr- och Västerbotten utfallit enligt en i det närmaste total fördelning av uppdragen så att uppdrag i Norrbotten tillfallit Asfaltbeläggningar i Boden AB och uppdrag i Västerbotten tilldelats Vägverkets Produktion, numera Svevia AB. Detta förhållande har inte förrän på senare tid varit föremål för diskussion. Detta kan förefalla anmärkningsvärt mot bakgrund av den kartell inom just beläggningsområdet som Vägverket var utsatt för/delaktig i för ett par år sedan.”

Trafikverkets regionchef Arnold Vonkavaara hänvisar frågan till deras chefsjurist Charlotta Lindmark. Men han ha tidigare uppgett för NSD att det kan vara svårt att hitta de som vill ta större asfaltsuppdrag i Norrbotten och att det därför lätt blir en dominerande aktör. Även Marie Borgblad, chef på internrevisionen, uppger att det är svårt att dra en slutsats av materialet eftersom det under perioden var så få aktörer i Norrbotten.

Revisionsrapporten slår också ner på att det finns en risk för att enskilda projektledare kan påverka resultatet i leverantörsbedömningar. Det är dock svårare att helt styra en enskild upphandling. Rekommendationen från revisionen var systematiska kontroller för att undvika kartellbildning.

NSD har sökt Charlotta Lindmark utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!