Misstankar försvagade mot företagare – beslagen hävda

Misstankarna mot en av de inblandade företagarna i Lulebohärvan har delvis försvagats. Kvarstaden har därför hävts.

Misstankarna mot en av företagarna som är inblandade i Lulebohärvan har delvis försvagats.

Misstankarna mot en av företagarna som är inblandade i Lulebohärvan har delvis försvagats.

Foto: Montage

Luleå2021-06-15 15:12

– Jag har inga andra kommenterar än att vissa delar försvagats och att personen fortfarande är misstänkt för brott, säger åklagaren Rickard Finnberg.

Det handlar om en företagare i glasbranschen, där kvarstaden var satt till fyra miljoner drygt. Den ursprungliga misstanken gällde sju falska fakturor.

Åklagaren har begärt förlängd åtalstid fram till mitten av september, och därför genomfördes under tisdagen tre förhandlingar om förlängd kvarstad mot misstänkta. Tingsrätten gick på åklagarens linje.

– Det var väntat. Det är inga konstigheter, säger Finnberg.

undefined
"Personen är fortfarande misstänkt för brott", säger åklagare Rickard Finnberg.

Misstankarna om grova ekonomiska oegentligheter gentemot Lulebo avslöjades i april 2020.

Vad beror det på att utredningen drar ut så mycket på tiden?

– Det gör den inte. Det är en stor utredning som tar sin tid. Det är mycket möjligt att jag kommer att begära ytterligare förlängning, säger Rickard Finnberg.

Är det några förändringar i bevisläget i övrigt?

– Det utreds hela tiden.

Advokat Carolina Nilsson hade bestridit förlängningen. Hon försvarar en av de två män vars firma i byggbranschen gick i konkurs efter beslutet om kvarstad. Männen är dock även personligen belagda med kvarstad på en dryg miljon.

– Deras firma är delaktig i ett av projekten där misstankarna enligt vår mening försvagats. Jag ställde frågor om det till åklagaren. Men tingsrätten ansåg att det finns en skälig misstanke om brott, säger Nilsson.

undefined
Carolina Nilsson är kritisk till utredningens längd och att kvarstaden för hennes klient förlängdes.

Hon är kritisk till utredningens längd och att kvarstaden behålls.

– Det här är ingripande åtgärder som påverkar personer mycket. Ju längre tiden går, desto större skäl att titta på proportionaliteten i denna typ av beslut, säger Carolina Nilsson.

Advokat Magnus Ericsson försvarar den huvudmisstänkte före detta chefen på Lulebo, en man i 45-årsåldern, som också bestred förlängd kvarstad.

– Jag förstår att utredningen tar tid. Men när man tagit till tvångsmedel har man en skyldighet att bedriva utredningen extra skyndsamt. Någonstans finns en gräns, säger han.

Kvarstaden utgörs av frysta bankkonton och egendom som beslagtagits, exempelvis fastigheter. Detta ska säkra Lulebos skadeståndskrav och statens yrkande på företagsbot. Totalt över 20 miljoner.

Totalt är nio män misstänkta för inblandning. Misstankarna gäller grov trolöshet mot huvudman, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och grovt bedrägeri.

Vi har sökt advokat Linda Sundlöf, som försvarar företagaren i glasbranschen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!