Missnöje med säkerheten på SSAB

Låg bemanning pressar de anställda till ett högre tempo där säkerheten blir lidande. ”Vi är absolut inte nöjda med säkerheten, det är alldeles för många allvarliga tillbud och olyckor”, säger Tomas Karlsson från IF Metalls fackklubb på SSAB.

Blir bättre. De anställda känner att de oftare vågar välja säkerheten före maximering av produktionen.

Blir bättre. De anställda känner att de oftare vågar välja säkerheten före maximering av produktionen.

Foto: Tommy Borg

Luleå2017-01-18 21:30

Till följd av stålkrisen med låga priser har SSAB bantat organisationen och färre anställda inom produktionen får slita tyngre på arbetsplatsen. Detta har i sin tur lett till att säkerheten prioriterats ner för att hänga med i produktionen.

– Vi är alldeles för tight bemannade just nu och vi har framställt krav till ledningen om att vi måste anställa upp så att man kan ta tiden att göra arbetet på ett säkert sätt, säger Tomas Karlsson, ordförande i lokala IF Metalls fackklubb på SSAB.

Metallklubben, som de informellt kallar sig, menar att de hittills kan skatta sig lycklig att det inte inträffat fler allvarliga olyckor på SSAB den senaste tiden. Många av de olyckor som har inträffat att arbetare som kommit utifrån till området.

– Vi är absolut inte nöjda med säkerheten, det är alldeles för många allvarliga tillbud och olyckor, säger Tomas Karlsson.

Den senaste tiden har de uppmärksammat domstolsfallet efter dödsolyckan Vitåfors där LKAB och övriga inblandade bolag friades från allt ansvar. Nästa vecka börjar även rättegången mot Nordkalk efter en arbetsplatsolycka 2011 där en person dog och Gustaf Seppelin Solli brännskadades svårt i en kalkugn.

– Det är illa att det ska ta så lång tid. Vid mord finns det alltid resurser men inte vid arbetsplatsolyckor, det prioriteras alldeles för lågt. Gustaf har fått vänta över fem år på rättegång, säger Mats Bäcklund, vice ordförande för Metallklubben.

En granskning som facktidningen Dagens Arbete gjorde 2012 så visade det sig att bara vid 14 av 123 dödsolyckor inom industrin, så ledde rättegången till fällande dom. I inget av fallen tilldelades fängelsestraf, utan enbart personliga böter eller företagsbot.

På SSAB i Luleå har det de senaste tretton åren inträffat sex dödsolyckor.

– Det läggs för lite resurser på att utreda den här typen av fall och det är allvarligt att man sällan hittar någon skyldig.

Trots att säkerhetsläget på SSAB i Luleå anses vara för dåligt så känner de ändå att det går i rätt riktning. Sedan i somras har en säkerhetskonsult från Nederländerna funnits på orten och varje vecka adresseras säkerheten.

– Det är bättre fokus på personlig skyddsutrustning, skyddsräcken, nya lås och mer ordning här, säger Tomas Karlsson.

– Tidigare har produktionen alltid satts först men vi känner att vi i större grad vågar ta till produktionsstopp om vi känner att det blir osäkert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!