Missnöje inom förskolan: "Personalen vill ha semester"

UPPDATERAD VERSION Uppemot tre av fyra barn gick aldrig sommarförskolan, trots bokad plats. Ändå tvingades ordinarie personal jobba i juli, vilket innebar överbemanning och missnöje. ”Använd vikarierna i stället”, säger Kristin Strömbäck, Lärarförbundet.

Hammarens förskola personal.

Hammarens förskola personal.

Foto: Nils Johansson

Luleå2021-09-24 06:00

Sommarförskolan i Luleå infördes 2017 och i år hade sju skolor öppet för de vårdnadshavare som jobbar eller studerar sommartid, eller har behov av plats av andra skäl. 

Verksamheten har tidigare väckt kritik bland vårdnadshavare för att de redan i mars måste anmäla en plats, även om de numera, senaste två åren, har haft på sig fram till den 20 maj.

Samtidigt reagerar den ordinarie personalen inom barnomsorgen över att de tvingas arbeta två veckor i juli. I en insändare menar anställda på en av Luleås förskolor att kommunen borde fokusera mer på omsorg än pedagogik sommartid och därigenom låta dem vara lediga.

– Varför kan inte alla duktiga springvikarier jobba på sommaren i stället? Det har fungerat jättebra tidigare, säger en förskollärare på Hammarens förskola.

Förskolepersonalen ser det som resursslöseri med ordinarie bemanning i juli när mellan 25-75 procent av de anmälda barnen ändå uteblir på sommarförskolan, enligt kommunens egen statistik, trots att datumet för anmälan senarelades till den 20 maj. 

Även om beläggningen varierar beroende på sociala och socioekonomiska faktorer i skolornas upptagningsområde var överbemanningen tydlig på flera enheter, bland annat när Hammarens personal var på Storsands förskola. 

– Då var vi 15 pedagoger på 15 barn. En kollega som jobbade veckorna innan sa att de var elva pedagoger på sju barn en period, säger förskolläraren.

Missnöjet över schemalagda juliveckor och överbemanning är känt hos fackförbunden. 

– Våra medlemmar vill inte ha det så här. Det bubblar av missnöje överallt. Personalen hade kunnat få semester i stället och få den vila som efterfrågas, framförallt efter de här pandemiåren, säger Kristin Strömbäck, ombud inom Lärarförbundet och själv förskollärare.

En negativ konsekvens, menar flera anställda, är att ordinarie anställda förskollärare och barnskötare, som jobbar på sommarförskolan i juli, ännu har sina semestrar när de viktiga inskolningarna inleds i augusti och barnen ska knyta an till sin personal. 

– En bra anknytning är garantin för en bättre förskoleverksamhet. Då får barnen bättre möjligheter att ta till sig kunskaper, lära sig nya saker. Utan anknytning till ordinarie personal blir inskolningen mycket längre, vilket i sin tur drabbar föräldrarna, säger en annan förskollärare på Hammaren. 

En annan följd är att många springvikarier, som tidigare fanns tillgängliga, inte längre får jobba sommartid.  

– De går till andra verksamheter i stället, vilket i sin tur innebär att det inte finns tillräckligt med vikarier för att bemanna upp under hösten heller, säger Strömbäck.

I grunden finns ett generellt motstånd till att behöva jobba i juli, när personalen tidigare har kunnat vara lediga. 

– De upplever att det fria valet har försvunnit vad gäller semestrarna. En frustration bland många. 

Hon hänvisar till den enkät som gjordes bland Lärarförbundets medlemmar 2020 kring arbetsmiljön i skolan i Luleå, som visade att hela 62 procent ansåg att kommunen inte är en bra arbetsgivare. 

– Jättesorgligt. Vi tycker att folk ska trivas på arbetet. 

Borde kommunen ta till sig av kritiken och ändra planeringen kring sommarförskolan?

– Både vi och Kommunal har lyft fram att kommunen borde använda vikarierna sommartid, i stället för att stänga dem ut. Men det har de inte tillmötesgått, säger Kristin Strömbäck.   

Fakta/Sommarförskolan

Luleå kommun erbjuder sedan 2017 sommaröppen verksamhet vid ett begränsat antal förskolor under veckorna 28-31. Antalet öppna förskolor har varierat, under 2021 var det sju stycken. 

Sommarförskolan är till för de barn som har en placering på en kommunal förskola eller fritidshem, med föräldrar som arbetar eller studerar under veckorna i juli. 

Samtidigt slår kommunen fast att alla barn bör ha rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet från förskolan under året.

Källa: Luleå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!