Missing peoples chef fick årets Gilla-pris

NSD:s Gilla-priset för 2013 går till Missing peoples administrativa chef Marie-Louise Lindh, 40, Kallax by.– Det här är jättestort för mig. Jag är överväldigad, säger hon när chefredaktör Kalle Sandhammar räcker över gillatummen i betong som utgör priset.

"Tack så jättemycket! Det här inspirerar till att fortsätta arbetet med att hitta försvunna personer i Norrbotten", säger Marie-Louise Lindh till NSD:s chefredaktör Kalle Sandhammar.

"Tack så jättemycket! Det här inspirerar till att fortsätta arbetet med att hitta försvunna personer i Norrbotten", säger Marie-Louise Lindh till NSD:s chefredaktör Kalle Sandhammar.

Foto: Linnéa Bergenudd

LULEÅ2013-12-27 10:00

Det är dagen före julafton när Marie-Louise Lindh gästar NSD:s redaktion för att ta emot priset.

Kalle Sandhammar förklarar att det i NSD:s uppdrag bland annat ingår att "bidra till att Norrbotten ska vara en attraktiv plats att verka och leva i". Utifrån de orden startades kampanjen Gilla Norrbotten som ett sätt att berätta om allt positivt och unikt som händer i vårt län. Det var också därför som tidningen 2012 instiftade det årliga Gilla-priset för att lyfta fram personer som gjort något bra och viktigt för länet.

Viktiga insatser

Marie-Louise Lindh grundade Missing people i Norrbotten och organisationen har spelat en stor roll vid sökandet efter försvunna personer. Den mest uppmärksammade insatsen är sökandet efter kvarlevorna av mördade Vatchareeya Bangsuan i Boden.

– Det är med stolthet jag delar ut årets Gilla-priset till Marie-Louise Lindh. Genom sitt engagemang och driv gör hon viktiga insatser för både försvunna personer och deras anhöriga. Vi behöver bry oss om varandra i Norrbotten, och det gör Marie-Louise Lindh på allra bästa sätt, säger Kalle Sandhammar.

Marie-Louise Lindh är jätteglad över priset.

– Vi lägger ner mycket tid på att organisera sökandet efter försvunna och har varit med och hittat fem personer. Det här inspirerar till att fortsätta det arbetet, säger hon.

Stilla nyårsfirande

Till våren ska Missing people återuppta sökandet efter en man från Kiruna och en kvinna från Kärrbäck som försvann i somras och som inte hittats. För övrigt är Marie-Louise Lindh beredd att rycka ut när som helst och var som helst i Norrbotten.

– Det är otroligt stort att kunna hjälpa de anhöriga att hitta den försvunna. Även om det slutar med att personen hittas död så är det något positivt. Det innebär ett avslut för de anhöriga, säger hon.

Om ingen försvinner till nyårshelgen i Norrbotten ska Marie-Louise Lindh ha ett lugnt och stilla firande tillsammans med maken Mattias och barnen Moa, 14, Ebba, 9 och Rasmus, 8. Hennes man har just varit med om en svår trafikolycka och rehabiliterar sig i hemmet. Det känns extra viktigt för familjemedlemmarna att få vara med varandra.

– Mattias jobbar i Skellefteå och pendlar dit. Det är tredje gången som han råkar ut för en svår olycka.

Sex nominerade

Marie-Louise Lindh är mycket tacksam över att maken klarade sig den här gången också.

– Man blir smått religiös ibland, säger hon.

Sex kandidater var nominerade till Gilla-priset 2013 och NSD:s läsare har röstat fram vinnaren. Marie-Louise Lindh fick mer än 40 procent av rösterna. Utöver äran och blommor utgörs priset av en specialdesignad betongskulptur i form av en gillatumme av Luleåkonstnären Kerstin Hedström. Förra året gick Gilla-priset till isskulptören Hans Englund, Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om