Missbrukare får rena sprutor i Luleå

Nu startar sprututbytet i Luleå. Varje torsdag erbjuds personer som injicerar droger en möjlighet att få tillgång till vård och rena sprutor.

Nu införs sprututbyte för injicerande narkomaner i Luleå. Till höger bakom Cia Larsson och Frida Jakobsson har projeket fått en egen ingång vid infektionsmottagningen på Sunderby sjukhus.

Nu införs sprututbyte för injicerande narkomaner i Luleå. Till höger bakom Cia Larsson och Frida Jakobsson har projeket fått en egen ingång vid infektionsmottagningen på Sunderby sjukhus.

Foto: Mikael Leijon

LULEÅ2019-05-26 18:00

Det var i maj förra året som projektet infördes på prov i Norrbotten. Piteå valdes ut för att se om sprututbyte kunde vara en metod att minska spridningen av blodsmitta som hepatit och hiv.

I dag är 21 personer inskrivna på mottagningen.

– Vi är rätt nöjda med utfallet och har lyckats upptäcka ett par fall av hepatit C, men vi vill nå fler, säger ST-läkaren Frida Jakobsson.

Nu tar region Norrbotten nästa steg. Pilotprojektet byggs ut i Luleå. Planen var att hitta en lokal i centrala stan, men det visade sig vara svårt att genomföra.

Nu får projektet i stället en egen ingång till infektionsmottagningen vid Sunderby sjukhus. På torsdagar är mottagningen bemannad med en sjuksköterska. Vid behov finns också tillgång till en läkare.

– Erfarenheterna från Piteå visar att vår målgrupp är glad över att få någonstans att vända sig med sina frågor och sin oro. Det här ger oss chans att sätta in behandling i ett tidigt skede, säger sjuksköterskan Cia Larsson.

Målet är också att motivera patienterna till att avsluta sitt missbruk.

Projektet pågår året ut. Under hösten sker en utvärdering innan beslut om verksamhetens framtid ska fattas.

– Vi anser att den måste få finnas kvar. I och med att vi får möjlighet att nå den här gruppen människor går det att förhindra blodburna infektioner, vilket gör att region Norrbotten på sikt kan spara genom att minska smittspridningen och antalet dyrbara behandlingar, säger ST-läkaren Frida Jakobsson.

Sjukvården uppskattar att det finns över 300 injicerande narkomaner i Norrbotten.

Sprututbyte har funnits i över 30 år

Sjukvården i Lund blev först i Sverige att erbjuda rena sprutor 1986. Beslutet betraktades länge som kontroversiellt. I dag har verksamheten spritts över nästan hela landet. 2017 till sju landsting, i oktober 2018 hade siffran stigit till 12. Under de senaste månaderna har även Gotland, Västra Götaland och snart också Örebro och Värmland anslutit sig till sprututbytesverksamheten

Källa: Socialstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!