Miss tillåta bygge på strandängar

Luleå kommun missade sin egen naturvårdsplan och tillät bebyggelse på Kallax by värdefulla strandängar. Länsstyrelsen har reagerat och bett om en förklaring.- Vi kan bara beklaga det inträffade, säger stadsbyggnadskontoret i sitt svar.

LULEÅ2009-10-17 06:00
Anmälaren blev orolig när han såg grävmaskiner i närheten av avstyckade tomter och att de skulle påverka de värdefulla strandängarna.
Han ställde frågan till länsstyrelsen hur arbetet kunde få påbörjas trots att bygglov ännu inte lämnats.
Länsstyrelsen har bett kommunen om en förklaring och vad som legat till grund för beslutet med hänsyn till naturvårdsvärdena i området.
Länsstyrelsen vill också veta om den som sökt bygglov upplysts om att tillstånd från annan myndighet kan komma att krävas.
"Olycksfall i arbetet"
Stadsbyggnadskontoret har formulerat ett svar och beskriver hur tjänstemän vid två tillfällen besökt platsen inför byggnadsnämndens behandling av ansökan om förhandsbesked.
"Den bedömning som då gjordes på plats var att området inte påverkade strandängarna", skriver stadsbyggnadskontoret.
Stadsbyggnadskontoret konstaterade också att området låg utanför det i den fördjupade översiktsplanen redovisade området, så tomterna fick avstyckas.
Efter länsstyrelsens frågor har stadsbyggnadskontoret tittat närmare på kommunens naturvårdsplan och kommit fram till att två av tomterna berör det i naturvårdsplanen avgränsade området.
"I efterhand kan stadsbyggnadsontoret endast konstatera att det är ett olycksfall i arbetet", skriver stadsbyggnadskontoret och beklagar det inträffade.
Kommunens tjänstemän drar dock slutsatsen att det som inträffat har en marginell inverkan på bevarandeintresset.
Det svar som stadsbyggnadskontoret formulerat kommer att behandlas i byggnadsnämnden innan det skickas till länsstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om