– Kommunen har ett ansvar för de här människorna och ska ha tillsyn i de här bostäderna, säger en person med insyn i kommunens verksamhet.
Flera av hyresgästerna har inte betalat sin hyra på över ett år. Ändå har ingen betalningspåminnelse från kommunen skickats, förrän nu då stadsbyggnadsförvaltningen vill avhysa hyresgästerna. Den person som vi pratat med har insyn i kommunens verksamhet och är kritisk till missen.
– Socialtjänsten har ett stort ansvar för de här personerna. Det är jätteviktigt att det finns en uppföljning, om de inte betalar sin hyra måste man kontakta personen. Det kanske behövs mera insatser, personen kanske behöver en gode man, boendestöd eller någon annan typ av stöd för att kunna betala hyran, säger personen med insyn.
Socialtjänsten har under nästan två års tid efterfrågat regelbundna sammanställningar över nyuppkomna hyresskulder bland de sociala kontrakten. Några sådana sammanställningar har inte stadsbyggnadsförvaltningen kunnat ta fram, förrän nu då det står klart att en massiv hyresskuld byggts upp där kommunen är fordringsägare.
En hyresgäst har inte betalat sin hyra sedan september 2019 och är nu skyldig kommunen 123 000 kronor. Det finns flera exempel på skulder i 100 000-kronorsklassen.
– Det här är människor som saknar egna medel, de är redan skuldsatta och saknar möjlighet att betala tillbaka. Det här hade kunnat förhindras långt tidigare om de fått stöd och hjälp, säger personen med insyn.
Marie Öhman är enhetschef vid försörjningsenheten på socialtjänsten, hon medger att det finns fall gällande hyresskulder som fallit mellan stolarna de senaste åren.
– Vi har haft en god kommunikation mellan stadsbyggnadsförvaltningen och socialtjänsten när det gäller störningar, det har följts upp i princip omgående, säger hon.
Enligt henne är det beklagligt att hyresskulderna ackumulerats, men hon menar att socialtjänsten tillsammans med stadsbyggnadsförvaltningen nu gör ett omtag.
– Det har inte fungerat optimalt. Men nu har vi även gjort en genomlysning och en ny processkartläggning av organisationerna. Vi har bland annat samlat bostadsfrågorna hos två boendehandläggare, det kommer ge oss mycket bättre kontroll på de här frågorna i framtiden, säger Öhman.
Hon har delegation för att bevilja bistånd för belopp motsvarande upp till sex månaders hyresskulder för en enskild. Gäller det fler än sex månaders hyresskulder är det socialnämnden som beslutar om skulderna ska beviljas eller inte.
– Jag vill dock poängtera att det här är vuxna människor som har de här sociala kontrakten och de är införstådda i att det finns två krav när de flyttar in, de ska betala sin hyra och de får inte störa sina grannar, säger Marie Öhman.
Enligt den person vi pratat med är det många ärenden som kommer att hamna på nämndens bord den kommande tiden.
– Nämnden kommer få ta ställning till väldigt många ärenden. Men man kan inte bortse från att kommunen har brustit i sin tillsyn i det här fallet. En del av de här personerna har till och med haft en gode man, men inte heller godemannen har upptäckt att hyran inte har betalats in, säger hen och fortsätter:
– Det kan hända väldigt mycket tokigt trots att det finns stödinsatser. Så nu är frågan om dessa personer ska avhysas.