Minus för regionen–nyanställningar kritiseras

Region Norrbotten väntas gå back med 173 miljoner kronor vid årets slut och kostnaderna fortsätter att öka. Samtidigt anklagas ledningen för att ha ökat på antalet chefer och administratörer i organisationen.

171 miljoner minus bekymrar för regionens politiker. Från vänster regionråd Anders Öberg (S) och oppositionsråden Kenneth Backgård (SJVP) och Marianne Sandström (SD).

171 miljoner minus bekymrar för regionens politiker. Från vänster regionråd Anders Öberg (S) och oppositionsråden Kenneth Backgård (SJVP) och Marianne Sandström (SD).

Foto: Montage: Linda Kask

Luleå2023-10-18 16:46

Under onsdagens regionfullmäktige var partierna överens om att det ekonomiska läget är ansträngt och att kompetensförsörjningen behöver säkras samtidigt samt att beroendet av hyrpersonal måste minska. Regionrådet Anders Öberg (S) konstaterade att 173 miljoner minus ändå är ett "bättre resultat än vi kunde ha haft".

Region Norrbotten har dessutom mest pengar i landet i den resultatsutjämningsreserv, RUR, som kan användas för att jämna ut negativa ekonomiska resultat.

– Det är tidigare års överskott som vi har fått möjlighet att lägga undan. Sedan under pandemin fick mycket nationella pengar som innebar att vi hade bra ekonomiska resultat, uppger Anders Öberg. 

Delårsrapporten medförde inga större diskussioner, då alla tycktes överens om att oron i omvärlden med krig och stigande inflation påverkar regionens ekonomiska förutsättningar. 

– Förra ledningen lade grunden för en god ekonomi och vi fick skäll för att vi samlade för mycket i ladorna. Nu kommer de att tömmas, sade oppositionsrådet Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet. 

Han påpekade också att utvecklingen gällande användandet av inhyrd personal går bakåt. Den inhyrda personalen har ökat med 150 årsarbetare, något som kan jämföras med en ökning av den egna personalen med 118 årsarbetare. 

Backgård var kritisk mot att ett 50-tal av de nyanställda medarbetarna är administratörer och chefer. 

– Vad vi behöver är mer hälso- och sjukvårdspersonal. Vi har fått fler läkare och det är glädjande, men när det gäller antalet undersköterskor och sjuksköterskor har antalet varit detsamma sedan årets början. 

Även Sverigedemokraterna var kritiska. 

– Den första linjens chefer har ökat med 31 stycken, samtidigt som vi behöver mer personal som "arbetar på golvet." Hyrkostnaderna kommer att fortsätta skena, varnade oppositionsrådet Marianne Sandström och nämnde bland annat missnöjet med hur regionen hanterar det nya arbetstidsdirektivet som orsak.

Enligt Anders Öberg handlar tillsättningen av chefer och administrativ personal till största delen om vakanser som har funnits sedan tidigare. Nya tjänster har inrättats inom säkerhet, en nödvändig åtgärd enligt honom. Personal har också anställts för att arbeta med rekrytering.

– Men antalet nya tjänster kan räknas på ena handens fingrar, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!