Minskat intresse för media

Mediainriktningen på samhällsprogrammet kan läggas ner. Humanistisk linje är vilande. Vikande intresse för estetiska programmet. Samtidigt har Luleå gymnasieskola högt söktrycket på tekniksidan.

NATUR. Sofi Nordström, 15, har valt Naturvetenskapliga programmet. Hon tror att de flesta ungdomar söker så bred utbildning som möjligt. Hon och Julia Isaksson är två av medlemmarna i NSD:s ungdomspanel.

NATUR. Sofi Nordström, 15, har valt Naturvetenskapliga programmet. Hon tror att de flesta ungdomar söker så bred utbildning som möjligt. Hon och Julia Isaksson är två av medlemmarna i NSD:s ungdomspanel.

Foto: Jonny Vikström

LULEÅ2014-10-06 17:25

Antalet journalistjobb minskar i länet. Och nu föreslår gymnasieskolan i Luleå att samhällsprogrammet med inriktning på media läggs ner. Istället ska de som är intresserade hänvisas till den estetiska programmet där det delvis finns liknande kurser.

– Vi har få elever som söker den inriktningen. Där är en avvägning mellan att ha ett brett utbud och klara ekonomin. Därför föreslår vi det, sen får vi se vad nämnden beslutar, säger Eva Lindbäck, gymnasiechef.

Men det finns också program där alla inte kommit in i höstens antagning.

– Vi har välfyllda program. Några program har varit särskilt populära, där vi har haft fler sökande än antal platser. Teknikprogrammet är jättepopulärt och samhällsprogrammet.. Även ekonomiprogrammet, säger Eva Lindbäck.

– Frisör har ju alltid fler sökanden än antal platser.

Redan innan antagningen såg hon gymnasieskolan ett vikande intresse för det estetiska programmet och där har antalet platser dragits ner.

– Vi har inte gjort någon antagning på humanistiska programmet i år för där fick vi för få sökande. Så det vilar. Programmet finns kvar men det blev ingen antagning i år, säger Eva Lindbäck.

Samma gäller programmet för hantverk, textil och design.

– Det fick också vila i år. Där hoppas vi på fler sökande där till nästa höst, säger hon.

Sofie Nordström, 15, har precis börjat naturvetenskapliga programmet. Hon valde det för att få en så bred start som möjligt efter gymnasiet.

– Det finns så mycket valmöjligheter efteråt. Samma gäller teknik också, det är brett, säger hon.

Hon tror att många unga väljer som hon. Det är också därför som intresset för media är lågt.

– Det är motsatsen till natur och teknik, det är ganska smalt. Du har inte så mycket valmöjligheter efteråt. Då får man istället läsa till en massa ämnen, säger Sofi Nordström.

– Folk inser att det inte är värt det.

Förslaget om att lägga ner medieinriktningen ska nu behandlas i barn- och utbildningsnämnden. Där tas även nedläggningen av spetsutbildningen inom dans, musik och teater upp. Detta sker eftersom Luleå kommun nekats att rekrytera en utbildning med riksintag.

Luleå gymnasieby

I Luleå Gymnasieby finns omkring 2300 elever och 280 anställda. I nuläget finns 9 yrkesprogram med 14 inriktningar och sex yrkesförberedande program med 20 inriktningar. Förutom detta finns riksrekryterande spetsutbildning inom matematik. De riksrekryterande utbildningarna inom dans, musik och teater är på väg att läggas ner.

Källa: Luleå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om