Produktionen av kött minskar i hela Sverige. Matbutiker i Norrbotten säger sig vilja satsa på lokalt kött, men köper ändå in från andra delar av Sverige och resten av världen.
– Jag tror att den största anledningen är det minskade antalet gårdar över huvud taget. Det stämmer på både mjölkproduktionen, men även köttet. Bönder går i pension och lägger ner gården för det finns ingen som tar över efter dem, säger Jenny Karlsson, regionordförande på LRF Norrbotten.
Utländskt kött betyder bland annat högre miljöpåverkan i form av längre transporter, men också att djurhållningen kan vara sämre och antibiotikaanvändningen högre.
Enligt en rapport från länsstyrelsen har Norrbotten minskat sin produktion av nötkött med 41 procent de senaste 30 åren. Hulda Wirsén, samordnare för länsstyrelsens projekt Nära mat, tror att inträdet i EU haft en stor inverkan på livsmedelstillverkningen.
– EU-inträdet gjorde att det blev mer konkurrens. Svenska bönder kanske inte har fått betalt för alla mervärden de har i sin produktion, både för miljö och sin djurhållning. Det gör att det inte blir lika attraktivt att jobba inom den industrin, säger Wirsén.
En annan anledning till den minskade produktionen menar Karlsson är att de befintliga gårdarna inte har utökat sin produktion efter att andra försvunnit, speciellt nöttköttet. Hon berättar att Norrbotten har underlag för utökning men att efterfrågan på närproducerat kött först måste vara tydlig.
Det är inte alla delar av köttindustrin som går tillbaka. Enligt Karlsson blir det fler grisfarmar och de redan befintliga växer. Lammköttet har tidigare minskat i liknande takt som nötköttet, men är nu sakta på väg uppåt.
– Vi har ett jättebra projekt med Nära mat via länsstyrelsen. De har verkligen jobbat på att visa våra möjligheter att producera och att vi skulle kunna producera mera här, säger hon.
Nära mat, Norrbottens strategi för att öka skälvförsörjningsförmågan av mat, jobbar med flera aktörer för att öka den egna produktionen. Projektet vill även säkerställa att det finns folk som vill jobba med produktionen i framtiden.
– Det måste finnas ett intresse av att leva och verka på landsbygden. Om de unga inte är intresserade av att ta vid så finns risken att gårdarna läggs ned. Det är den utvecklingen man har sett, många unga har sökt lyckan någon annanstans, säger Hulda Wirsén.