Ministern vill vrida och vända på rasism

Kulturminister Alice Bah Kuhnke deltog under fredagen i en dialogkonferens i Luleå om islamofobi i Norrbotten. Den existerar menar arrangören.

DIALOG. Kulturminister Alice Bah Kuhnke och Aya Mohammed från studieförbunden Sensus i Luleå var två av deltagarna i den dialogkonferens som hölls i Luleå under fredagen.

DIALOG. Kulturminister Alice Bah Kuhnke och Aya Mohammed från studieförbunden Sensus i Luleå var två av deltagarna i den dialogkonferens som hölls i Luleå under fredagen.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-09-04 21:52

Kulturens Hus var platsen för arrangemanget på initiativ av studieförbundet Sensus inom projektet MIO som syftar till mångfald, kunskap och öppenhet samt för att underlätta organiseringen för muslimer så att bland annat Norrbotten blir en attraktiv region för alla.

Detta under satsningen ”Samling mot rasism”.

Det ör en satsning som är landsomfattande från norr till söder.

– Det är en satsning som sammanfattar arbetet mot den strukturerade rasismen i samhället. Det är en nationell handlingsplan som innehåller bland annat seminarium, debatt och filmvisning, säger Alice Bah Kuhnke.

Vad förväntar du dig ska hända av den här satsningen?

– Vi ska vrida och vända på rasismen och jag förväntar mig en förändring under tiden. Jag förväntar mig att jag fylls på med kunskap i hur vi i regeringen ska bekämpa rasismen, sa Alice Bah Kunke när satsningen lanserades.

Intresset för dialogkonferensen var stort och aktiviteterna var en del av den nya satsningen ”Samling mot rasism” som kultur - och demokratiministern lanserade i förra veckan.

Islamofobi och främlingsfientlighet finns i länet enligt den lokala arrangören.

– Det finns inga trygga platser för muslimer i Norrbotten. Vi vill att Norrbotten ska vara en plats för alla, säger Aya Mohammed, projektledare på MIO Sensus i Luleå.

För två år sedan flyttade Aya Mohammed till Luleå för ett treårigt projekt inom MIO.

– Det är viktigt att Norrbotten uppmärksammas på dessa frågor. Det finns kommuner i Norrbotten med en stor del med muslimer.

Hon har själv upplevt kränkande handlingar.

– När jag var på Coop på Örnäset för några veckor sedan var det en man som skrek ”terrorist” efter mig. När det är konflikter i samhället så letar man efter en syndabock, så har det länge varit. Bakgrunden till konferensen är att muslimska representanter ska känna sig trygga.

Fobi kommer för övrigt av det grekiska ordet fobos som betyder fruktan.

Jag blir ledsen och beklämd när jag konstaterar att dörren till studieförbundets lokaler är låst. Det är på förekommen anledning. Personalen har om inte känt fruktan så i alla fall obehag med tanke på ”vad som kan hända”.Innan dörren låstes kom ovälkomna ”besök”.

Sverige i september 2015.

Fotnot: Sensus studieförbund är framväxt ur tre olika studieförbund. KFUK-KFUMs studieförbund som grundades 1929. Sveriges Kyrkliga Studieförbund som grundades 1930 av Svenska kyrkan. Tjänstemännens Bildningsverksamhet, TBV som grundades 1935 av tjänstemannarörelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om