Minister lät sig imponeras

Barn- och äldreminister Maria Larsson är på besök i Luleå gymnasieby. Hon tar del av elevhälsoarbetet och inviger en studio där eleverna ska få hjälp att nå sina mål och få fullständiga betyg.- Lycka till med era livsresor. Fullständiga betyg ger många möjligheter, säger hon.

Foto:

LULEÅ2011-10-14 20:44

Annelie Dahlberg är arbetsterapeut inom elevhälsan i gymnasiebyn, en yrkesgrupp som inte finns på så många skolor. Hon arbetar mycket framgångsrikt med elever som har neuropsykiatriska funktionshinder.

- Många i elevgruppen placerades tidigare i särskolan. Man trodde att de hade inlärningsmässiga problem när problemen egentligen har med den omgivande miljön och det sociala samspelet att göra.

Social träning
Eleverna i fråga vågar ofta inte ens gå till skolan. De vågar inte ta bussen och de vågar inte gå in i skolbyggnaden. Det är sådant som Dahlberg hjälper dem med.

- Jag ger social och beteendemässig träning, till exempel bussträning, träning i att gå in i skolan, vistas i korridoren, gå till matsalen och gå på idrottslektionen.

- En flicka som inte ansågs kunna klara skolan och för vilken det planerats boende med personal gick ut med vg och mvg i betyg och fick ta emot ett stipendium inför alla i aulan, säger hon.

Extra stöd
Maria Larsson blir imponerad över arbetsterapeutens berättelse.

- Så hoppfullt! säger hon glatt.

Hanna Mosesson är en av många elever som är med under invigningen av den nya studion. Hon tycker att det är väldigt bra att satsa på att alla elever ska klara sina mål och få fullständiga betyg.

- Här få de som behöver extra stöd och hjälp att förstå. Det finns alltid lärare här, säger hon.

Nima Flodman Sohrabian går ofta till studion för att få hjälp.

- Studion och hela skolan är bra. Maten är också bra.

Undervikt
Det där med maten gläder skolsköterskan Inger Lundholm som tidigare svarat så här på minister Maria Larssons fråga om övervikt är ett problem i Luleå gymnasieskola:

- Vi har snarare problem med undervikt. Många elever hoppar över frukosten och slarvar med andra mål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om