Under onsdagen var byggnaden Lärkan i Luleå gymnasieby tom på vanliga elever. Istället satt det 400 grundskole- och förskollärare från hela kommunen i deras skolbänkar.
Lärarkonferensen är en del i Luleås satsning att digitalisera skolundervisningen i en satsning som kallas LETT (Luleå education technology transformation), men detta görs inte genom dyra konsulter eller föreläsare som flygs in från land och rike.
Istället är det deras egna guldkorn bland lärarna som utbildar.
– Det är av lärare för lärare. Tanken är att alla som går härifrån ska kunna använda sig av samma lärosätt de sett här med sina egna elever, säger Ann Isaksson Pelli, verksamhetsutvecklare på barn- och utbildningsförvaltningen.
Bland de olika föreläsningarna fanns en rad av olika exempel och koncept visades upp för intresserade lärare. I en föreläsningssal hittade man Katarina Eriksson och Eva Rännar från Alviksskolan som jobbar mycket digitalt och använder sig av sin metod de kallar för "storyfication" och "gamification", som innebär att läroplanen byggs in i en interaktiv historia.
– Vi ville ha en röd tråd genom all undervisning så att det inte blir så hoppigt mellan ämnena. Sedan har jag alltid varit intresserad av digitala verktyg så allt slogs ihop, säger Katarina Eriksson.
Under föreläsningen berättar Katarina och Eva om "House of Alvik" då eleverna under läsåret fick skapa en virtuell bostad och ett alter ego som bor där, de flesta valde att vara en vuxen karaktär. Därefter kom uppgifter i olika skolämnen som rörde denna andra verklighet.
Som uppgift i svenska skulle ett brev som klagade på den snabba trafiken som körde utanför bostaden. I matematik skulle bostaden målas om då måste det räknas ut hur mycket färg som behövs och hur mycket det skulle kosta.
Sedan har eleverna gjort fysiska ritningar en konstruktion, och som morot får de sedan bygga sin konstruktion i datorspelet Minecraft.
Jens Lindgren, matematiklärare på Montessoriskolan Luleå, föreläste om skillnaden mellan ungdomarnas och vuxnas värld på nätet. Han själv kallar det för "vuxenutbildning", både för lärarna och föräldrarna.
– Vuxna tror ofta att de vet vad ens barn utsätts för på nätet. Men för något år sedan hade jag ett fall då ett barn kränkts på nätet och när föräldrar från båda parter kontaktades kände ingen till det.