– Det är absolut ingen som följer dessa regler, inte någon gör det. Så vår verksamhet är inte unik på något sätt, säger en fastighetsägare som driver en verksamhet nära vattentäkten i Luleå.
Detta företag hade ett flertal fordon uppställda på ett sätt som strider mot reglerna under ett tillsynsbesök. Han säger att han inte kände till regelverket och att han för första gången fick information om reglerna under tillsynsbesöket. Nu har företaget i fråga ansökt om dispens i fem år.
Vattentäkten i Gäddvik ligger precis i kant med industriområdet Storheden och därför har ett vattenskyddsområde upprättats. Vattenskyddsområdet innebär att strängare regler gäller. Under förra året och början av detta år gjorde Miljö- och byggnadsförvaltningen tillsynsbesök hos en del av verksamheterna som verkar inom sekundärskyddszon A. En stor del, om inte mer än hälften, av alla företag finns inom detta område. NSD har gått igenom tillsynsrapporterna som visar att många av verksamheterna slarvar med reglerna som ska förhindra att vattnet förorenas.
– Ett problem har varit fordonsplaceringar. Många verksamheten parkerar bilar på exempelvis grusplaner där det finns risk att miljöskadliga ämnen sipprar ut i vattnet, istället för att ställa dem på asfalt nära dagvattenssystem, säger William Jonsson, miljöinspektör på Luleå kommun.
Enligt reglerna ska parkeringsytor som är större än fem p-platser ha särskilda anordningar för att samla upp regnvatten så att vatten som kommit i kontakt med kemikalier inte rinner ut i naturen. Arbetsfordon som inte används får inte stå uppställda, eller tankas på exempelvis gräs, grus eller sand.
– Om det blir utsläpp i grundvattnet förstörs dricksvattnet. Det handlar också om vilket ämne och vilken mängd, men det behövs inte så mycket för att vattnet ska påverkas, säger Anette Schäder, miljöinspektör.
Av den tillsyn som genomförts inom området har det framkommit att vissa verksamheter behöver vidta åtgärder för att föreskrifterna ska uppfyllas. Sju verksamheter har lämnat in dispensansökan för att få mer tid på sig att åtgärda parkeringsytan.
– Hur lång tid man kan få dispens kan variera, bedömning görs i varje enskilt fall om vad som är rimligt, säger Anette Schäder.
Kommunen har ännu inte hunnit besluta i alla dispensansökningarna. Hon säger att uppföljande arbete finns kvar att göra för att se till så att de verksamheter som lovat att göra annorlunda verkligen lever upp till regelverket och att kommunen försökt skicka ut information till så många som möjligt.
Gör ni tillräckligt för att skydda vattentäkten?
– Ja men det är ett pågående arbete som vi kommer att fortsätta med.