Miljonregn över naturreservatet

Drygt sex miljoner kronor kostar marken där serverhallarna på Porsön är tänkta att stå. Och när kommunen får in pengarna rin-ner slantarna direkt till Gammelstadsviken - då drar ornitologföreningen tillbaka sin överklagan.
- Projektet är i hamn, säger kommunalrådet.

Sveriges ornitologers ordförande Dennis               Kraft och kommunalrådet Karl Petersen vandrade runt Gammelstadsviken på onsdagen. Ett möte som resuterade i en satsning på naturvården i det känsliga naturreservatet.FOTO: Göran Ström

Sveriges ornitologers ordförande Dennis Kraft och kommunalrådet Karl Petersen vandrade runt Gammelstadsviken på onsdagen. Ett möte som resuterade i en satsning på naturvården i det känsliga naturreservatet.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2011-06-30 05:30

Det fanns en, om än liten, gnagande oro hos kommunalrådet i Luleå, Karl Petersen. En utdragen process med överklaganden och miljödebatt är kort och gott inte bra för affärerna, framför allt inte när det handlar om internationella storföretag som Facebook.

Sveriges ornitologer och naturvänner kände också en oro. I det fallet för det känsliga och fågelrika naturområdet Gammelstadsviken. Men efter mötet mellan bland andra Karl Petersen och Dennis Kraft, ordförande i Sveriges ornitologiska förening, SOF, var det idel lovord och glada miner.

- Jag är helnöjd och känner mig nu absolut lugn. Projektet är i hamn, säger Karl Petersen.

Hela eftermiddagen ägnades åt att diskutera serverhallar och det känsliga naturområdet som blir hallbyggets granne. Resultatet blev att nästan hela summan för markförsäljningen går raka vägen tillbaka till Gammelstadsviken. 6,6 miljoner kronor är affären värd. 600 000 kronor behåller kommunen för att finansiera försäljningen. 

Pengar öronmärks
- Sex miljoner kronor öronmärks för Gammelstadsviken. Vi ska till exempel utreda vad som behöver göras för att viken ska leva vidare på lång sikt, säger Karl Petersen.

Pengar kommer också gå till mer omedelbara åtgärder: Gamla slåtterängar ska till exempel få nytt liv, sly ska rensas och mycket mer. Och tillgängligheten i området ska bli bättre för alla som vill titta närmare på naturreservatet.

- Jag är mycket glad över att ornitologerna och Naturskyddsföreningen aktivt ska vara med i det arbetet. Det är en fantastisk lösning, säger Karl Petersen.

Och Dennis Kraft kände sig lugn efter mötet med Luleå kommun och länsstyrelsen i Norrbotten.

Han konstaterar att jobbet kring serverhallarna och natur- och fågelskyddet i Gammelstadsviken inte är klart, men ett stort steg framåt togs:

Bildade fyrklöver
- Det har gått mycket bra. Vi har diskuterat åtgärder och frågeställningar kring skyddet av fågellivet i Gammelstadsviken. Och jag fick positiva besked av både kommunen och länsstyrelsen, säger Dennis Kraft.

Det kanske viktigaste beslutet som fattades under onsdagens möte var att SOF, Naturskyddsföreningen, länsstyrelsen och kommunen ska jobba vidare tillsammans i frågan. En fyrklöver Dennis Kraft uppskattar mycket.

- Jag känner att vi har fått bra respons på våra synpunkter. Och vi kommer jobba vidare sida vid sida. Det känns mycket positivt, säger han.

FAKTA Fåglarna som ska skyddas

? Här är de fåglar som brukar häcka i Gammelstadsviken, och som Sverige förbundit sig att skydda enligt EU:s fågeldirektiv:

? Svarthakedopping

? Salskrake

? Brun kärrhök

? Fiskgjuse

? Järpe

? Trana

? Brushane (eventuellt)

? Grönbena

? Dvärgmås

? Skräntärna

? Fisktärna

? Silvertärna

? Sparvuggla

? Slaguggla

? Pärluggla

? Spillkråka

? Tretåig hackspett (eventuellt)

? Planområdet ligger nära Gammelstadsviken som är en avsnörd havsvik med ett rikt fågelliv och som ingår i Natura 2000 nätverket. Det finns en naturtyp och 34 fågelarter där som omfattas av Art- och habitatdirektivet respektive fågeldirektivet. Gammelstadsviken är känt som en rik fågellokal med många häckande och rastande fågelarter varav flertalet är rödlistade

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om