"Miljoner kastas i sjön"
Norrbottens ungdomars hälsa har aldrig varit så väl undersökt. Två rapporter har kommit och nu ska landstingets politiska beredningar göra en fjärde.Den vill Staffan Eriksson (M) stoppa.- Lägg ner beredningarna. Det är fem miljoner kronor som kastas i sjön, säger han.
Hur mår unga i Norrbotten? Ganska bra, enligt landstingspolitikerna Agneta Granström, Monica Carlsson och Britt Westerlund. De visar upp en ny bok som belyser folkhälsoarbetet runtom i Norrbotten.FOTO: Bengt-Åke Persson FOTO: Bengt-Åke Persson
Foto: Bengt-Åke Persson
miljonbelopp läggs på att politiker ska undersöka folkhälsotillståndet.
- Vi ska inte tro att vi kan åka runt och intervjua folk och att det sedan kan förbättra sjukvården. Det finns andra som bättre klarar den uppgiften. Vi som sitter i beredningarna ska inte roa varandra för fem miljoner kronor om året.
Det är inte bara de 57 ledamöterna i landstingets fyra beredningar som undersöker barn- och ungdomars hälsa:
Skolsköterskorna rapporterar och det sammanställs varje år i en rapport hos landstinget med titeln Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten.
"Svammel"
De tre landstingsråden Monica Carlsson (V), Agneta Granström (MP) och Britt Westerlund (S) har rest runt och konstaterar att "det sjuder av aktiviteter som går ut på at förbättra hälsa och levnadsvanor bland barn och ungdomar".
Resultatet blev ett 50-sidigt häfte i fyrfärgstryck med titeln Att vara ung i Norrbotten.
Staffan Eriksson läser upp ett av kapitelrubrikerna som lyder "Att vara dreamteamare i Arjeplog är något speciellt".
- Vilket svammel. Det är föraktfullt att åka runt och tro att man sedan kan tillföra sjukvården något, säger han om innehållet.
I landstingsrådens häfte beskrivs att "pojkar spenderar lång tid framför dator/tv", att "övervikt och fetman bland skolbarn är ett växande problem" och att "psykiska besvär är vanligare bland flickor än pojkar, särskilt från årskurs sju".
- Det är knappast några överraskningar, säger Staffan Eriksson.
Tidigare år har de politiska hälso- och sjukvårdsberedningarna undersökt de minsta barnens hälsa. Nu pågår arbetet med gruppen 7-18 år.
"Jobbet är redan gjort"
Det sker samtidigt som Socialstyrelsen ger ut sin årliga folkhälsorapport, som hänvisar till vetenskapliga studier.
- Socialstyrelsen har ju redan gjort jobbet. Jag känner en vrede över att landstinget handskas med skattemedel på detta sätt, säger Staffan Eriksson.
Hälso- och sjukvårdsberedningarnas hälsoundersökning görs av politiker och kostar fem miljoner kronor i år.
- Det är pengar som kastas i sjön. Här finns ju allt som vi behöver veta, säger Eriksson och bläddrar i Socialstyrelsens digra Folkhälsorapport 2009.
Staffan Eriksson anser att de fem miljoner kronor som beredningarna kostar kan användas bättre.
- Lägg ner beredningarna. För pengarna kan 20 få behålla jobben i sjukvården. Dessutom är det tre tjänstemän som jobbar för beredningarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!