Miljoner betalas till Praktiskas transportprogram

Drygt 197 000 kronor får Praktiska gymnasiet i bidrag av kommunen per Luleåelev som läser fordons- och transportprogrammet med inriktning transport. "Vi ska betala vad det kostar, men vi vill naturligtvis att alla elever ska få en bra utbildning", säger gymnasiechef Eva Lindbäck.

Drygt 197 000 kronor – det är summan Praktiska gymnasiet får i bidrag av kommunen per Luleåelev som läser Fordons- och transportprogrammet med inriktning transport.

Drygt 197 000 kronor – det är summan Praktiska gymnasiet får i bidrag av kommunen per Luleåelev som läser Fordons- och transportprogrammet med inriktning transport.

Foto: Montage

Luleå2022-11-08 05:00

I dagsläget har Luleå totalt 33 elever som är folkbokförda i kommunen och läser fordons- och transportprogrammet på Praktiska gymnasiet i Luleå, berättar Eva Lindbäck, gymnasiechef i Luleå kommun. 

Enligt Skolverkets riksprislista för år 2022 fick de enskilda skolor som bedriver programmet med inriktning transport 196 900 kronor per elev i bidragsbelopp från kommunen, inklusive måltider.

– De är en egen huvudman, så de ansvarar för utbildningen fullt ut. Utifrån de regler som gäller kring fristående skolor så betalar vi enligt den här pengen, säger Lindbäck.

När Norr Media berättar om kritiken från elever gällande transportprogrammet på Praktiska säger Lindbäck att även hon tagit emot ett samtal från en förälder som framfört synpunkter på programmet. Varpå hon hänvisade denne att prata med skolan i fråga, samt vända sig till Skolinspektionen om de inte skulle få gehör. 

Hon har även själv varit i kontakt med den berörda rektorn, där hon delgivit vad hon sagt till föräldern. Vilket enligt Lindbäck är vad kommunen kan göra i ett sådant här läge. 

– Kommer det in synpunkter är det viktigt att det kommer till den skolhuvudman som har ansvaret. Jag vill inte värdera synpunkterna, för det kan inte jag göra. Men det är förstås viktigt att kritik som riktas mot en utbildning kommer till skolans kännedom, och att de vidtar åtgärder som behövs för att utbildningen ska uppfylla kvalitetskraven.

Har ni möjlighet att dra in bidraget i de fall en skola inte uppfyller kraven för sin undervisning?

– Det kan vi inte göra. Det är Skolinspektionen som kan vidta åtgärder mot en huvudman. Vi är skyldiga att betala om de har en utbildning som de har tillstånd att bedriva. Hemkommunerna är skyldiga att betala bidragsbelopp till fristående gymnasieskolor utifrån de regler som finns.

Vidare säger gymnasiechefen Eva Lindbäck att det inte är kommunerna som ska granska de fristående skolorna. 

– Skulle det uppstå klagomål är det Skolinspektionen som ska granska. Men får vi kännedom om kvalitetsbrister tar vi naturligtvis kontakt med skolan, som jag gjorde i det här fallet.

Riksprislistan för 2022

Program Praktiska gymnasiet i Luleå erbjuder och dess bidragsbelopp per elev år 2022, inklusive måltider.

Fordon och transport med inriktning transport – 196  900 kronor.

Fordon och transport exklusive inriktning transport – 151 700 kronor. 

Bygg och anläggning – 137  800 kronor. 

El och energi – 129  000 kronor.

Försäljning och service – 105  100 kronor.

Hantverk – 130  900 kronor. 

Hotell och turism – 118  800 kronor. 

Industriteknik – 162  800 kronor.

VVS och fastighet – 136 400 kronor. 

Skolverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!