Miljonbygget väcker ilska i Sundom

I Sundom rasar byborna över den nya mötesfria sträckan på E4 utanför Börjelslandet. "Trafikverket har gjort vår trafiksituation ännu farligare", säger tvåbarnsmamman Emilia Lindvall.

Nu mullrar missnöjet i Sundom med omnejd över Trafikverkets ombyggnation på E4 vid Börjelslandet, öster om Luleå. Urban Manér, ordförande i byaföreningen, och tvåbarnsmamman Emilia Lindvall efterlyser åtgärder för att förbättra den farliga trafiksituationen.

Nu mullrar missnöjet i Sundom med omnejd över Trafikverkets ombyggnation på E4 vid Börjelslandet, öster om Luleå. Urban Manér, ordförande i byaföreningen, och tvåbarnsmamman Emilia Lindvall efterlyser åtgärder för att förbättra den farliga trafiksituationen.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2022-12-17 05:00

Vägbygget har kostat runt 30 miljoner kronor. Den 1,3 kilometer långa sträckan har försetts med mitträcke, viltstängsel och en stundtals tvåfilig väg i båda körriktningar för att underlätta framkomligheten på E4 öster om Luleå.

Nu har byaföreningen i Sundom skickat in en skrivelse till Trafikverket som undertecknats av förtroendevalda i byns samtliga föreningar. I brevet efterlyses akuta åtgärder för att skapa en tryggare trafikmiljö.

– Vår korsning har alltid varit farlig, men Trafikverket har satsat många miljoner utan att åstadkomma någon förbättring. Jag passerar här förbi minst fyra gånger om dagen, ofta med andan i halsen och med barn i barnsätet. Jag är orolig att det snart ska inträffa en allvarlig olycka, säger Emilia Lindvall.

Hon ifrågasätter trafikmätningarna som ligger till grund för förändringsarbetet och anser att trafiktrycket är högre än vad utredningen visar. Hon hävdar att mätningarna är utförda under pandemin och industrisemestern när skolor var stängda.

– Mätningen ligger till grund för kostnadskalkylen som utgör underlaget för byggnationen. Jag anser att det handlar om en manipulation av siffror för att skapa ett underlag för ett billigare bygge, säger Emilia Lindvall.

I Sundom bor 334 personer. Om man lägger till grannbyarna Mjöfjärden, Gussön och Timmerviken stiger siffran till över 500 bosatta.

Urban Manér är ordförande i byaföreningen. Han upplever att Trafikverket struntat att lyssna till bybornas oro och hoppas att skrivelsen ska utgöra starten för en dialog.

– Helst hade vi velat få till stånd en planskild korsning vid Smedsbyavfarten, men det har vi förstått är en ouppnåelig dröm. Men tänk om man kunde skapa en avfartsfil mot Sundom, förbättra belysningen vid korsningen och flytta på skyltar för att få fri sikt på den passerande trafiken, det handlar om små åtgärder som skulle betyda mycket för oss.

Inger Broberg-Kemi är projektledare för ombyggnationen. Hon dementerar uppgifterna att trafikmätningen på väg 600 genomfördes under pandemin. Den sammanställdes snarare i samband med att Trafikverket upprättade en vägplan 2017. Planen är också baserad på en prognos om hur mycket trafiken beräknas att öka i framtiden. 

Trafikverkets projektledare håller inte med om att korsningen blivit farligare.

– Den gamla avfarten invaggade trafikanter i en slags falsk trygghet. Den bakomvarande trafiken hade ibland svårt att uppfatta att framförvarande bil skulle svänga av. Nu har vi tajtat till vägbanan för norrgående trafik för att det ska vara omöjligt att göra en farlig avkörning. Vi har lyst upp korsningen med fler lampor för att förtydliga att det är en större korsning vilket innebär att den samtidigt blivit säkrare.

Hon medger att belysningen inte fungerar 100-procentigt än, men att entreprenören ska korrigera de lampor som är felriktade i dag.

I närtid inväntar hon en rapport från en utomstående fackman som granskar trafiksäkerheten på sträckan.

– Det hade så klart varit min önskan är att alla skulle kunna få planskilda korsningar, men Trafikverkets beslut är baserat på en trafikmätning som visar att det är så få bilar på väg 600 att det enligt vårt regelverk räcker med en vertikal anslutning. Man får hoppas att det i framtiden flyttar in fler människor till Sundom och så att det finns skäl att ändra beslutet, men i det här projektet är det kört.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!