Den nya fördelningsstationen förser 4000 hushåll i Luleå med elektricitet i stadsdelarna Lövskatan, Svartöstaden, Malmudden, Örnäset och stora delar av Skurholmen. Den fungerar även som reserv till en tredjedel av hushållen i centrum.
– Här på Lövskatan finns det både bostadsområde och industri i närheten så vi har byggt med höjd i åtanke för att kunna koppla in fler kunder i framtiden, säger Sture Bergman, chef för Drift och Underhåll på Luleå energi.
Fördelningsstationen har byggts upp alldeles intill den gamla stationen som varit i drift ända sedan 1957.
Skillnaderna mellan de två stationerna är att ställverk och transormator för högspänningsledningarna är inomhus på den nya, vilket både ska vara en säkerhetsfråga för allmänheten och ska ge en stabilare drift.
– Vädret är inget problem men det går mycket malmtåg förbi här och är en ganska smutsig miljö. Smutsen ökar risken för överslag/kortslutningar, säger Sture Bergman.
En annan skillnad är att brytarna isoleras med vakuum istället för olja eller gas som använts i äldre installationer. Förändringen har gjorts med miljön i åtanke och de ska kräva mindre underhåll berättar Sture Bergman.
Den nya stationer har även ett större reservbatteri som ska klara av att förse hushållen med elektricitet i 15 timmar ifall hela strömtillförseln bryts till stationen. Den gamla stationen klarade av uppgiften i sex timmar.
Kostnaden för den nya stationen har uppgått till 29 miljoner kronor men trots den stora investeringen så ska det inte leda till några direkta prishöjningar för kunderna, menar elnätschefen Tommy Haapala.
– Vi har en budget på 80 miljoner kronor för nya investeringar varje år och ungefär 45 miljoner till underhåll. Vi försöker sköta om nätet i en jämn takt så att vi inte ska behöva plötsliga prishöjningar, säger han.
Varför byggdes den nya just på Lövskatan?
– Den gamla stationen här var i sämst skick. Nästa i ledet är den i Råneå och efter det troligtvis i Notviken. Nog hade den här stationen säkert klarat av driften i flera år till men det går mycket pengar till underhåll och förr eller senare måste man bygga nytt, säger Haapala.
Den gamla stationen på Lövskatan har helt tagits ur drift och kommer att rivas så fort en upphandling har genomförts.