Norrbotniabanan ser ut att dröja. Nu verkar också utbyggnaden av Luleå hamn, jätteprojektet Malmporten, dra ut på tiden. Regeringen har ställt sig bakom en ansökan om pengar från EU, pengar som ska användas till en förundersökning. Men där tar det stopp. Projektet finns inte med i den nuvarande infrastrukturplanen som löper fram till 2025.
– Många tycker att just deras projekt är just viktigt. Jag nöjer mig med att konstaterar att det här är en viktig hamn. Men om det sedan kommer prioriteras framför andra viktiga projekt är för tidigt att säga, säger nytillträdda infrastrukturministern Anna Johansson (S).
Samtidigt menar hon att sjöfarten till och från Luleå har stor möjlighet att utvecklas.
– Man kan konstatera att om kapacitetstaket är nådd på vissa järnvägssträckor så finns det mycket kapacitet på sjön, säger hon.
Men hon vill inte se sjöfarten som ett alternativ till byggandet av Norrbotniabanan. Godset måste fraktas till hamn. Hon menar också att Trafikverkets återkallande av upprustningen på stambanan är olycklig.
– Riksdagen valde tyvärr att rösta bort vår budget, där det fanns två miljarder extra till underhåll.
Under tisdagen och onsdagen mötte nytillträdda infrastrukturministern Anna Johansson (S) företrädare för tre av länets gruv- och ståljättar, Boliden, LKAB och SSAB. Detta för att få höra deras synpunkter inför den infrastrukturproposition som ska läggas 2016, vilken ska leda till planen mellan 2025 och 2029.
– De menar att det här är en fullkomligt nödvändig satsning för att utveckla gruvdriften fullt ut. Den beskrivning vi fått är att det är en oerhört viktigt satsning, säger hon.
Hon lägger stor del av skulden på den tidigare borgliga regeringen.
– Det har funnits en liten förståelse och kunskap om industrins betydelse. Man har pratat mycket om tjänstesektorn. Den växer men är indirekt kopplad till industrin.
Statens kostnad i projekt Malmporten beräknas uppgå till nästan 1,8 miljarder kronor, pengar som ska användas till muddring av farleden. Anna Johansson nämner medfinansiering som en möjlig lösning för att få loss projektet.
– Det pågår diskussioner. Det skulle kunna vara en lösning för vissa delar, säger hon.
Kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) menar att de varit mycket tydliga i beskeden till Anna Johansson.
– Det är klart att man kan bli orolig när man hör att det inte ligger i planen. Men vi vet att det görs korrigeringar i planen under tiden, säger hon
– I ett absolut bästa scenario så påbörjas projektet 2017. Men då måste det läggas i planen. Det hoppas vi de förstår nu.