– Ett mycket glädjande besked som säkrar godstransporterna i norra Sverige över lång tid framöver, säger Katarina Norén, generaldirektör för Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.
I den nationella planen finns finansiering för två nya isbrytare för en kostnad av 3, 4 miljarder kronor. När dessa tagits i operativ drift kommer även möjligheten att investera i en tredje isbrytare, om behovet finns för att täcka en väl fungerande isbrytningsservice.
– Beskedet från regeringen idag är mycket positivt. Moderna isbrytare är en förutsättning för att de enorma satsningarna på industrin i Norrland ska nå full effekt, säger Katarina Norén, generaldirektör.
Nuvarande isbrytare i Atleklassen byggdes på 1970-talet och har passerat sin tekniska livslängd. För att näringslivet ska klara av att transportera gods till Norrlands hamnar året om krävs en fungerande isbrytning enligt Sjöfartsverket.
Dagens isbrytare kan endast bryta en ränna på 24 meter. Alla fartyg som är bredare än så behöver därför assistans av två av dagens isbrytare. Framtida generationers isbrytare ska kunna bryta en ränna på upp till 32 meter för att slippa dubbelarbete och minska miljöutsläpp, enligt Sjöfartsverket.
– Designen av nästa generations isbrytare är redan klar. Nästa steg är att nu påbörja upphandlingen, vilket vi är redo för, säger Katarina Norén, generaldirektör för Sjöfartsverket.