Miljardär tvingas plantera björkallé

Superentreprenören Gunnar Liljedahl, 69, döms att återplantera en björkallé i Kallviken. Det beslutade mark- och miljödomstolen i dag.

VÄGEN. Markägaren Gunnar Liljedahl högg ner en gammal björkallé längs den här vägen i Kallviken och anlade en parkeringsplats för båthamnens medlemmar.

VÄGEN. Markägaren Gunnar Liljedahl högg ner en gammal björkallé längs den här vägen i Kallviken och anlade en parkeringsplats för båthamnens medlemmar.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-03-10 15:02

Det handlar om en cirka 100 meter lång allé som gick ner till en hamnplats i Kallviken utanför Luleå.

Den 13 september 2013 utfärdade länsstyrelsen ett föreläggande som krävde att Liljedahl skulle plantera tillbaka björkarna, eftersom de sågats ner utan att Liljedahl fått dispens för detta.

Gunnar Liljedahl överklagade beslutet, men tvingas nu följa länsstyrelsens föreläggande efter dagens dom i mark- och miljödomstolen.

– Det är en lite märklig historia, säger Gunnar Liljedahl då NSD berättar om domslutet.

Han har tidigare argumenterat för att björkallén underminerar den nya vägbana som går ner till hamnplatsen.

– Det är ingen av de som är där nere som vill att den ska planteras igen. Alla är så glada att den kom bort. Jag får väl ta mig en funderare.

Skälet till att länsstyrelsen vill att allén ska återplanteras är att den omfattas av ett så kallat generellt biotopskydd. Avverkningen skedde i samband med att Liljedahl, som är markägare, skulle rusta upp hamnen, inklusive parkering och anslutande väg.

– Framkomligheten var omöjlig på den tiden det var en allé där. Brandkåren som skulle ner och släcka en eld där fick stanna ovanför allén, säger Gunnar Liljedahl.

Han ska nu läsa igenom domen innan han beslutar hur han ska göra.

Enligt mark- och miljödomstolen ska samma björktyp som tidigare planteras intill vägen. Avstånden mellan träden ska vara samma som tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om