Miljardaffären ska få SSAB på fötter

Två förlusttyngda ståljättar som går ihop till en.
Och många ser sammanslagningen av SSAB och Rautaruukki som en räddning.
– I det nya bolaget säkrar vi på sikt jobben, säger Melker Jernberg, affärsområdeschef.

Affärsområdeschefen Melker Jernberg ser köpet av Rautaruukki som en väg ur krisen för SSAB. Även om det kan ta tid innan det vänder.

Affärsområdeschefen Melker Jernberg ser köpet av Rautaruukki som en väg ur krisen för SSAB. Även om det kan ta tid innan det vänder.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-01-22 17:30

De senaste tre åren har varit tunga för SSAB. Under perioden har börsvärdet på bolaget mer än halverats.

– Det är tufft. Marknaden har inte återhämtat sig efter kraschen. Och uppenbarligen finns det en stor överkapacitet i världen och i Europa. Kina har gått från att vara en köpare av stål till att vara en säljare av stål. Det har satt allt ur spel, säger Melker Jernberg, affärsområdeschef SSAB Emea.

– Vi har sålt så mycket vi kan och sparat så mycket vi kan. Det har även Rautaruukki.

På onsdagen var Melker Jernberg och informerade personal om SSAB:s köp av den finska stålkoncernen. En affär på 10 miljarder kronor som ska få SSAB på fötter igen genom att göra bolaget mer flexibelt. Ett annat alternativ hade varit ödesdigert. Han är mycket nöjd med köpet.

– Man får sätta det i perspektiv av vad som i värsta fall skulle kunna hända om vi inte skulle bli konkurrenskraftiga igen, säger han.

I och med köpet kommer fem procent av personalen i de båda bolagen sägas upp. Men enligt Melker Jernberg kommer affären istället säkra framtida jobb.

– I det nya bolaget säkrar vi på sikt industrin och jobben på respektive ort, säger han.

– Om allt är precis likadant nu om tre år så är kalkylen fem procents neddragningar, men jag har inget emot att vi om tre år har fördubblat vår omsättning och har 3 000 nya anställda.

Enligt Melker Jernberg hade SSAB kunnat köra vidare som tidigare. Bolaget hade klarat sig bra även annars.

– Men alternativet att göra det här är mycket bättre. Det finns ju även en stor synergi i det här.

I framtiden kommer de olika orterna specialiseras. Till en början kommer administration och försäljning ses över, där båda bolagen har egna organisationer. Men vad som kommer hända i Luleå är ännu oklart.

Finns det någon ljusning på marknaden?

– Det blir väl en försiktig bättring. Men det är avhängigt den allmänna konjunkturen. Men de närmaste åren kommer inte vara sämre än vad de har varit nu.

Hur är stämningen bland personalen i Luleå?

– Väldigt positiv. Det har varit en tid med tuff konjunktur. Då tycker man det här är bra alternativ. Lägger bolaget i en växel så blir man glad.

Hur står sig Luleå i det nya bolaget?

– Luleå specifikt är ett fantastiskt bidrag till SSAB idag och jag tror det kommer vara så i det nya bolaget, även om det kommer till masugnar.

Affären kan som tidigast vara klar i maj.

FAKTA Den nya ståljätten

SSAB lägger 10 miljarder kronor för att köpa det finska stålbolaget Rautaruukki. Det framtida namnet blir SSAB och vd blir SSAB:s nuvarande vd Martin Lindqvist. Sammanlagt får det nya bolaget 17 500 anställda. Fem procent av personalen väntas dock få gå.

Efter sammanslagningen kommer bolaget att ha produktionsanläggningar i Sverige, Finland och USA med en sammanlagd stålproduktionskapacitet om 8,8 miljoner ton per år.

Rautaruukkis omsättning ligger på 24,3 miljarder kronor. SSAB:s omsättning ligger på nära 39 miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om