Migrationsverket kan ändra asylsökandes ålder

Mahdi Hasani fick sin ålder uppskriven från 18 till 19 år. Om den sökande tackar nej till åldersbedömning avgörs ärendet med de material som har kommit in i ärendet, uppger Migrationsverket.

18 blev 19. Mahdi Hasani, som Norrbottens Media intervjuade i första delen av artikelserien Jag vill leva fick sin ålder ändrad till 19 år.

18 blev 19. Mahdi Hasani, som Norrbottens Media intervjuade i första delen av artikelserien Jag vill leva fick sin ålder ändrad till 19 år.

Foto: Linda Kask

Luleå2017-11-09 11:02

För två år sedan kom en stor grupp med ensamkommande unga till Norrbotten. De flesta har rötterna i Afghanistan. Några har fått permanent uppehållstillstånd, andra väntar fortfarande på besked från Migrationsverket. Flera har fått beslut om utvisning. I serien Jag vill leva möter vi några av dessa ungdomar i en tillvaro av åldersbedömningar, ångest, väntan och förhoppningar om en framtid i Sverige.

Medicinsk åldersbedömning är endast en del i Migrationsverkets bedömning av en persons ålder. Andra bevis som Migrationsverket använder för att fastställa en persons ålder och identitet kan vara skolbetyg och/eller andra intyg. Allmänt gäller att den som söker asyl måste kunna göra sin identitet sannolik och bevisbördan ligger på den personen själv.. I den identiteten ingår frågan om ålder, om den asylsökande är barn eller vuxen.

"När det inte finns stödbevisning i form av id-handlingar eller en detaljerad muntlig berättelse, erbjuds den sökande en medicinsk åldersbedömning. Om den sökande tackar nej så avgörs ärendet med det material som har inkommit i ärendet", uppger Migrationsverkets pressavdelning.

Många asylsökande och människor som hjälper dem och finns i deras närhet ger uttryck för att Migrationsverket tycks ha en strategi där man medvetet väntar tills den sökande har fyllt 18 år för att sedan fatta beslut om utvisning. Flera av de unga med utvisningsbeslut som Norrbottens Media har varit i kontakt med har fått sina beslut bara dagar eller timmar innan sina 18-årsdagar. I de beslut som vi har tagit del av finns bland annat formuleringar som "när beslutet har vunnit laga kraft har du fyllt 18 år och då kan utvisningen verkställas".

Men att Migrationsverket skulle ha en strategi med detta förnekar myndigheten bestämt.

"Orsaken till de långa handläggningstiderna är att över 163 000 personer sökte skydd i Sverige 2015, varav 35 000 var ensamkommande barn. Det är ett historiskt högt antal", skriver Migrationsverkets pressavdelning.

Enligt myndigheten så tar det tid att ge alla som söker en individuell prövning och Migrationsverket har "kraftigt ökat antalet handläggare och beslutsfattare som gör själva asylprövningarna". Arbetet med att ge besked till de som har väntat länge fortsätter och planen är att avgöra minst 80 000 asylärenden i år.

Barn eller vuxen stor skillnad

Om Migrationsverket bedömer att en asylsökande är äldre eller yngre än den ålder hen berättade vid ansökan om asyl, kommer handläggaren att ändra åldern i Migrationsverkets dokumentation. Om den sökande bedöms vara 18 år eller äldre kommer ärendet att behandlas på samma sätt som för en vuxen.

Den som har sökt asyl före 1 februari 2017 får beslut om sin ålder i samband med att asylansökan avgörs. Den som inte håller med Migrationsverkets bedömning kan ta upp det vid överklagande av beslutet.

Den som har sökt asyl den 1 februari 2017 eller senare kan få ett tillfälligt beslut om ålder. Det betyder att Migrationsverket kan besluta att den sökande kan registreras som över eller under 18 år innan beslut på asylansökan fattas.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om