Hon går genom långa korridorer med kontor efter kontor i ena vingen av rättscentrum där Migrationsdomstolen håller till. Det råder fortfarande lite byggstök eftersom 24 nya kontor precis gjorts i ordning – ett tydligt tecken på hur verksamheten växer. När Förvaltningsrätten i Luleå också blev landets fjärde Migrationsdomstol 2013 hade de knappt 30 anställda. Nu är de 90 personer och det är migrationsdelen som står för i princip hela personalökningen. I senaste rekryteringsvändan handlade det om 24 personer.
– De flesta av de är redan rekryterade men några återstår fortfarande, det sker i vinter, säger Victoria Bäckström.
Hur har det gått att rekrytera?
– Det har funnits farhågor om att det inte skulle gå bra. Men det har det gjort. Vi har rekryterat oerhört mycket folk. När man har pratat med de andra migrationsdomstolarna, har de minst lika stora rekryteringsutmaningar, de ska också ha massor av folk.
Förvaltningsrätten flyttade tillbaka till rättscentrumhuset 2014 efter två år i tillfälliga lokaler bredvid länsstyrelsen – i väntan på att deras byggdes ut för att rymma fler. Den stora flyktingvågen under 2015 gör att Migrationsdomstolen nu förbereder sig för en större mängd asyl- och tillståndsärenden.
– Det kom så otroligt många asylsökande till landet 2015 och då ska det fattas ett antal beslut hos Migrationsverket. Det är många som får avslag och i princip alla som får avslag överklagar sitt ärende till oss.
När väntas kulmen?
– Den har inte kommit än, vi har märkt av en väsentlig inströmning av mål under våren 2016 men enligt prognoserna blir det betydligt fler nästa år, säger Victoria Bäckström.
Ungefär 2 500 migrationsmål väntas komma in till domstolen under 2016, vilket är lite över det normala. Under 2017 väntas den siffran ha ökat till 4 500 mål. Men antalet mål varierar rätt mycket över tid och beroende på hur mycket Migrationsverket hinner med.
– Det har inte varit en jämn ström sedan 2013. Migrationsverket har helt klart haft sina utmaningar. Vissa perioder har de inte hunnit skriva några beslut, de har behövt stå rent fysiskt och ta emot folk. Antalet mål är beroende på vad de producerar. Våren 2016 har trycket på deras ankomstverksamhet minskat och de har kunnat börja beta av sina stora högar med ärenden, och då har det även börjat trilla in till oss.
Även om det skett en omfattande rekrytering kan det få konsekvenser på handläggningstiderna, tror Bäckström. Det ska helst inte ta längre än fyra månader.
– Man kan räkna med att behöva vänta längre. Som det är nu är huvudregeln att varje domstol tar hand om sina mål, men det finns ett lagförslag som kan ändra det. Vi hoppas det ska gå igenom. Då ska man kunna flytta mål i händelse av extrema arbetstoppar till en annan migrationsdomstol att avgöras där. Det tror jag är en helt nödvändig förändring för att kunna hantera anstormningen, säger hon.
Samtidigt är målen ofta komplicerade och Migrationsdomstolen har ofta en direkt avgörande roll.
– Det som är speciellt med migrationsmålen är att Migrationsöverdomstolen är slutinstans, för vilken krävs prövningstillstånd. I de absolut flesta fall är vi både den första och sista domstolsinstansen, säger hon.