Ärendet med sjöbodarna som ligger alldeles intill strandlinjen i Kängsö hamn ska utredas, med start i år. När barmarkssäsongen börjar planeras ett besök av stadsbyggnadsförvaltningen. Den som fått ett bygglov beviljat för en sjöbod och med tiden förändrat den till ett fritidshus har andra förutsättningar att förhålla sig till, enligt Martin Pantzare, byggnadsinspektör vid stadsbyggnadsförvaltningen i Luleå kommun.
– Det är något som vi kommer att titta på. Mig veterligen har ingen av ägarna ansökt om nya bygglov eller dispenser för fritidshus, i så fall skulle det ha registrerats i vårt system.
En ytterligare genomgång av eventuella bygglov och dispenser sökta för sjöbodarna görs efter förfrågan av Norr Media. Men inga sådana hittas. Sjöbodarna byggdes som tidigare nämnts 1998.
Om man har ansökt om bygglov för en sjöbod, men i stället utformar och använder den som ett fritidshus, har man då inte kringgått lagstiftningen?
– Om man har vidtagit olovliga åtgärder, då har man inte bara kringgått lagen. Då har man brutit mot den. Det är det vi måste utreda. Det finns inte definierat i lagstiftningen vad en sjöbod är, ej heller vad ett fritidshus ska vara. Därför finns det inget detaljerat att gå på. Men om det är en sjöbod som avses så är det relaterat till båtliv. En sjöbod är ett förråd för en båt med tillhörande redskap.
Vad har kommunen för möjlighet att agera här?
– Vi har möjligheter via miljöbalken och plan- och bygglagen. När det gäller strandskyddet tittar man främst på de privatiserande effekterna det har att bryta mot det. I ett hamnområde blir det en helt annan privatisering om man bygger fritidshus.
Martin Pantzare menar att Råneå båtklubb i egenskap av fastighetsägare kan bli ansvarig för de förändringar som har skett med flera av sjöbodarna, om det inte går att ställa de enskilda ägarna av sjöbodarna till svars.
– Båtklubben har ju skrivit arrendeavtal med ägarna och har ett stort ansvar för att lagstiftningen följs. Kommunen får ju oftast information när det redan är för sent.
Vad är det värsta som kan hända, ur ett ägarperspektiv?
– Om fel har begåtts så kan ägarna ansöka om lov och dispens i efterhand och hoppas på att få det. Annars kan de åka på att riva eller återställa husen i enlighet med vad som står i lagen.