Meteorologen: "Därför blev det väderkaos"

Det plötsliga väderomslaget lamslog stora delar av Norrbotten under tisdagen.Nu förklarar meteorologen Sofia Söderberg varför det blev så.

Foto:

LULEÅ2014-12-30 19:45

Från kallt och torrt till varmt och blött. Och det inom loppet av bara ett par timmar.

Omslaget i vädret som drabbade Norrbotten under tisdagen är ganska ovanligt

Det säger meteorologen Sofia Söderberg på SMHI:

– Det här är inte jättevanligt. Det var svängt väldigt mycket och varit större variationer än vad det brukar vara. Man brukar titta på hur temperaturerna skiljer sig från det vi kallar normaltemperatur. Och i det här fallet är temperaturerna avsevärt över det normala i Norrbotten, förklarar hon för NSD.

Vad beror det kraftiga omslaget på?

– Det är mildare luft som rört sig in västerifrån. Det kan bero på att vi ligger precis på gränsen mellan kall luft i norr och varm luftmassa i söder. Blir det då vad vi kallar skarpa vågor, kan det bli de här omslagen, säger hon.

Det största problemet vid sådana här typer av väderomslag är förstås isbildning på vägarna.

– Även om det har varit ett par plusgrader och regn i luften har marken haft en temperatur på ett par minusgrader. Då blir det väldigt isigt. Och det kan det vara ett tag till, förklarar Söderberg.

Prognosen för nyårsafton och nyårsdagen lyder fortsatt grått, milt och risk för regn, i alla fall vid kusten.

– Temperaturmässigt kommer det inte hända så mycket mer de närmsta dygnen. Det kommer vara från minus två grader till plus tre. Även i fjälltrakterna blir det väldigt milt för årstiden. I fjälltrakten kan det dessutom dra in lite nya byar av blötsnö. I övrigt blir det mest uppehåll. Men under kvällen i morgon kan det komma lite mer regn i kustlandet, berättar Sofia Söderberg.

När kommer det normala vädret för den här årstiden tillbaka?

– Redan i slutet av den här veckan verkar det som att det kan bli lite kallare. Prognosen är fortfarande lite osäker, men under fredagen kan det komma ett nytt trycksystem som gör att det kan blir både kallare luft och snöfall, förklarar Söderberg och tillägger:

– Då kommer vädret bli mer normalt igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om