"Mest svammel"
Tillgången på narkotika ökar - överallt snackas det om hasch, Spice och nya "nätdroger".Men Luleås gymnasieelever tror inte att skolans droginformation hjälper.- Det är mest svammel. Ungdomar kommer ändå att pröva, åtminstone en gång, säger Sami Rharmili, 17.
Carina Hallqvist, chef för Luleå gymnasieby, samt Kristina Eklund, chef för Elevhälsan, menar att droganvändandet inte har ökat bland eleverna. "Antalet som har testat droger är precis samma som år 2007", säger de.
Foto: Pär Bäckström
Under onsdagen informerades bland annat eleverna i årskurs ett, hotell och restaurang, om missbrukets konsekvenser - men områdespolisens besök var inte så populärt.
- Det handlade mest om vad som händer när man begår narkotikabrott. Det var inte den bästa informationen, säger Sofia Persson, 16, när NSD träffar henne och tre klasskamrater i kvarteret Kungsfågeln.
Sami Rharmili, 17, var inte ens med under droginformationen.
- Jag kände för att sova. Jag tycker att de använder för lite skrämseltaktik, säger han.
- När jag gick åttan var det en äldre missbrukare som berättade hur det var. Man fick se hur han såg ut efter 30 år med droger. Det tyckte jag var bra. Man fattade mer kring droger då, säger Sofia Persson.
En allmän uppfattning är att informationen bara upprepas, enligt läraren Cecilia Meskanen.
- Det är mest om påföljderna vid brott och om polisens arbete. Inte så mycket om själva drogerna och hur farliga de kan vara.
Svårt att upptäcka missbruket
Områdespolisernas uppskattning att uppemot 400 elever på gymnasiet provat droger väcker blandade reaktioner bland eleverna som NSD träffar.
Men alla fyra är överens om att narkotika är vanligt förekommande.
- Det pratas om droger, både på stan och på fester. Mest handlar det om hasch. Man märker när folk är påverkade, ser det i ögonen på dem. Det blir vanligare och vanligare, säger Sami Rharmili.
Läraren Cecilia Meskanen har tidigare undervisat på elprogrammet och idrottsprogrammet och hon ser att problemen med droger förekommer inom hela gymnasieskolan.
- Men de typiska tecknen, när det gäller till exempel cannabis, är svåra att upptäcka. Ungdomar i den här åldern är ofta trötta, flamsiga och okoncentrerade - även om de inte är drogpåverkade. Ändå är vi lärare skyldiga att anmäla till Socialen så fort en elev beter sig misstänkt, säger Cecilia Meskanen.
Smärtstillande medel
Även de så kallade "nätdrogerna" är välkända bland eleverna.
- Det kommer ju nya, lagliga droger hela tiden, säger Sami.
- Eleverna tänker att det bara är örter, naturliga växter, och inser inte att det ingår kemiska tillsatser som THC (det aktiva ämnet i cannabis, reds anm), säger Cecila Meskanen.
Än mer oroad är hon över att så många ungdomar missbrukar smärtstillande läkemedel.
- De knaprar morfinbaserade tabletter, som är lätta att få tag i på internet. Det är inte bra att unga, som inte ens har växt färdigt, stoppar i sig sådana kemiska preparat.
"Man förstör sitt liv"
Varför är det så lockande med droger för vissa i er ålder?
- Det är nyfikenheten. Folk säger att det är "nice" med hasch, att man borde prova själv. Men man förstör ju bara sitt liv, säger Sami Rharmili.
Samtidigt är han skeptisk till polisens arbete.
- Hur mycket snuten än försöker, kommer de aldrig få stopp på drogerna. De borde rensa bland langarna i flera veckors tid. Sätt in insatsstyrkorna!
Fakta Elevernas drogvanor
Elevhälsan inom Luleås gymnasieskola har nyligen genomfört en drogvaneundersökning bland eleverna i årskurs två.
707 elever svarade anonymt i undersökningen.
Av resultatet framkommer bland annat följande:
4 Mer än var tredje elev - 37 procent - har varit i kontakt med narkotika
4 Elva procent av eleverna har prövat narkotika en eller flera gånger
4 Översatt till det totala antalet elever inom gymnasiet i Luleå - 2950 - innebär det att cirka 300 har använt narkotika
4 Över 60 procent uppgav att det främst var hasch som de hade testat
707 elever svarade anonymt i undersökningen.
Av resultatet framkommer bland annat följande:
4 Mer än var tredje elev - 37 procent - har varit i kontakt med narkotika
4 Elva procent av eleverna har prövat narkotika en eller flera gånger
4 Översatt till det totala antalet elever inom gymnasiet i Luleå - 2950 - innebär det att cirka 300 har använt narkotika
4 Över 60 procent uppgav att det främst var hasch som de hade testat
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!