Mer till de fattiga - mindre till de rika

Skolor i Luleås fattigare områden ska få mer pengar. I de mer välbeställda blir det mindre. Dessutom ska skolor med många pojkar inte längre gynnas extra.

NÖJDA. Rektorerna vid Hertsöskolan, Sana Suljanovic och Gunilla Lundström.

NÖJDA. Rektorerna vid Hertsöskolan, Sana Suljanovic och Gunilla Lundström.

Foto: elisabeth hedman

LULEÅ2014-09-10 20:00

För fyra år sedan beslutades det att en omfördelning av elevpengen skulle ske i Luleås skolor. 4,8 procent, eller 24 miljoner, skulle fördelas till skolor som ligger i mer utsatta områden. Nu vill barn- och utbildningsförvaltningen höja summan till 45 miljoner kronor, eller 9 procent. Det betyder samtidigt att skolor i mer välbeställda områden får mindre pengar.

Hemängsskolan i Sunderbyn hör dit.

– Genom att jag har en stor skola kan det här påverka mig mer. Hade jag haft en liten skola hade det kanske inte betytt så mycket, säger Gunilla Kejonen , rektor på skolan.

Hon är kluven till omfördelningen.

– Jag vill ju gärna ha så mycket som jag kan få. Vi har ju nog så knappt med resurser, så det blir ju jobbigare kan jag säga.

Det förvaltningen framför allt baserar sina beräkningar på är föräldrarnas utbildningsbakgrund. Däremot ska skolor där det går många pojkar inte längre gynnas i samma utsträckning. Det tycker Gunilla Kejonen är bra.

– Att man tog bort det kriteriet kan jag förstå. Det är ju nästan könsdiskriminering att ha det kvar.

Enligt Ingrid Lind, ekonomichef på barn- och ungdomsförvaltningen, kommer förändringen inte påverka alla skolor. Framför allt handlar det om ett fåtal som sticker ut.

– När vi ser att det är resultatskillnader mellan olika skolor och om det kan antas bero på elevernas socioekonomiska bakgrund, så måste vi fördela olika, säger hon.

Förändringen grundar sig också på en kommande förändring i skollagen, där mer resurser ska läggas på utsatta skolor. Ingrid Lind menar att Luleå kommun legat lågt i jämförelse med andra kommuner när det gäller att omfördela pengar. Nu kommer de istället hamna något över snittet.

Sana Suljanovic , rektor på Hertsöskolan , kommer bli en vinnare om förslaget går igenom. Som det ser ut nu kan det bli en och en halv extra lärartjänst på skolan.

– Jag har ju välkomnat det här. Skolor i de mer socioekonomiskt utsatta områdena måste stärkas. Det här är ju ett förslag att göra det. Det här behövs definitivt. Och i den här typen av skolor handlar det just om att förstärka lärartätheten. Alla extra medel kommer gå till personalförstärkning, säger hon.

Hur förslaget kommer att påverka alla Luleås skolor exakt kommer räknas ut under hösten för att sedan arbetas i budgeten för 2015. Under torsdagen ska det upp till politisk behandling i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott.

Omfördelningen av pengar i skolan

Idag fördelas 4,8 procent av elevpengen i Luleås grundskola utifrån socioekonomi, 24 miljoner kronor. För att öka omfattningen av fördelningen föreslås en höjning till en fördelning på 9 procent av elevpengen utifrån socioekonomi, 45 miljoner kronor.

De variabler som enligt förslaget ska användas i fördelning är 60 procent föräldrars utbildningsbakgrund samt 40 procent andel utrikesfödda.

I den tidigare fördelningen fanns även variabeln pojkar med. Alltså skolor med fler pojkar fick mer pengar eftersom pojkarna krävde mer resurser än flickor. Nu ses föräldrarnas utbildningsnivå som en viktigare faktor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om